Žvake tope suvišne kilograme

Lifestyle, Zdravlje — By on July 10, 2010 7:50 pm

ŽvakeŽvake ne samo da vam mogu dati svež dah već vam mogu pomoći i da se oduprete cigaretama, poboljšate pamćenje, čak vam pomoći da se oslobodite suvišnih kilograma.

Brojna istraživanja pokazala su da žvakaća guma pomaže prilikom kontrolisanja naleta gladi, reguliše sam osećaj gladi i na taj način sudeluje u gubitku suvišnih kilograma.

Pa ipak, nemojte misliti da je žvakanje nekoliko žvaka u toku dana dovoljno da se suvišni kilogrami sami od sebe istope. Nekoliko istraživanja dokazalo je da žvake imaju udela u čitavom procesu gubitka suvišnih kilograma, ali da neće dovesti do nekog radikalnog gubitka težine ukoliko se vi sami ne pridržavate zdravog načina ishrane i bavite fizičkim aktivnostima. Najbolje su žvake bez šećera – jedna žvaka sadrži manje od 5 kalorija, u poređenju sa 10 kalorija, koliko ima žvaka sa šećerom.

Pozitivni efekti žvake na gubitak težine

Istraživanja su pokazala da osobe koje vole da žvaću žvake unose čak 68 kalorija manje za vreme ručka, a da se pri tom te kalorije ne vraćaju, čak i ukoliko do kraja dana pojedu još puno hrane. Žvake su takođe pomogle ispitanicima da se odupru naletima gladi, kao i da izbegnu privlačnu jako kaloričnu hranu. Povrh svega, osobe koje su žvakale žvake uspele su da sagore čak 5% više kalorija. Još jedno istraživanje sporovedeno na Državnom univerzitetu Luizijane, SAD, otkrilo je da su žvake od velike pomoći prilikom kontrolisanja apetita, jer smanjuju dnevni unos kalorija ispitanika i same nalete gladi.

Ukoliko žvakanjem žvaka smanjite 50 kalorija dnevno, onda se potrudite i unesite još neke male izmene u svoj životni stil – pređite na manje masno mleko ili se više krećite u toku dana, jer ćete na taj način uspeti da smanjite čak 100 kalorija na dnevnoj bazi.

Verovatno najveća dobrobit žvaka leži u tome što se svaki put kad se mašite džepa po jednu nećete mašiti neke krofne ili čokoladice koje su prepune kalorija. A ukoliko zamenite kesu čipsa ili nečeg sličnog žvakom, i to samo jednom nedeljno, možete time samo na godišnjem nivou izgubiti čak 2 kilograma.

Loše strane

Pa ipak, ono što se mora uvek imati na umu jeste da, iako žvaka može pomoći prilikom smanjenja kalorija i izbegavanja kaloričnih grickalica, ne treba preterivati.

Naime, većina žvaka bez šećera u sebi sadrži niskokalorični zaslađivač – sorbitol. Ova supstanca je u stvari šećerni alkohol koji tanko crevo jako teško apsorbuje i ima laksativno dejstvo. Jedno od istraživanja objavljeno u Britanskom medicinskom žurnalu, navodi slučajeve hronične dijareje, bolova i neobjašnjivog gubitka kilograma usled preteranog konsumiranja žvaka koje u sebi sadrže sorbitol.

Savet

Dakle, nemojte preterivati i gledajte na žvake bez šećera kao na dodatno oružje u borbi protiv suvišnih kilograma – ono koje će vam pomoći da kontrolišete glad i tokom vremena doprineti smanjenju unosa kalorija u organizam.

Tags: , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Treći dan EXIT-a sa Missy Elliott

Obožavaoci festivala EXIT u Novom Sadu danas će uživati u trećem danu odlične muzike. Trećeg dana festivala na glavnoj festivalskoj...

Close