Uz pomoć meda preko noći do vitkosti

Lifestyle, Zdrava hrana, Zdravlje — By on April 7, 2010 6:52 pm

kašika medaUkoliko uzmemo kašiku meda pred spavanje, procesi u organizmu će krenuti u za nas željenom pravcu. Zašto med i zašto pred spavanje?

Odgovor je jednostavan: Med je koncentrisani izvor fruktoze, sadrži pravo malo bogatstvo hranljivih materija i ukusan je. Fruktoza je specifično gorivo za jetru. Ona je jedan od retkih prostih šećera, ako ne i jedini, koji se izuzetno lako konvertuje u glukozu (u jedini šećer koji telo koristi u oksidacionim procesima), a pri tom ne povećava nivo insulina u telu izazivajući na taj način mali šok u organizmu. Fruktoza se “neopaženo” provlači do jetre, stabilno je napaja, a to drži stabilan nivo glukoze u organizmu, uz sve pozitivne efekte takvog stanja.

Odgovor na pitanje zašto pred spavanje, kada je dijeta u pitanju, leži u činjenici da je to poslednji obrok pre nego što utonemo u stanje slično hibernaciji i da omogućava stabilno aktiviranje mnogih žlezda sa unutrašnjim lučenjem u fazi dubokog sna. Dokazano je da stabilan nivo šećera u organizmu tokom spavanja podstiče lučenje pituitarne žlezde, koja luči seriju hormona koji omogućavaju i oksidaciju telesnih masnoća i koristi ih direktno kao izvor energije u procesu oporavka. Ukoliko se ovaj lanac prekine, iz bilo kog razloga, izostaje adekvatan oporavak i korišćenje telesnih masnoća.

Dobar noćni san je takođe odgovoran za lučenje hormona, pre svega hormona rasta (GH), koji je “ubica masti”, pa se tokom dijete preporučuje spavanje u potpunom mraku, bez električnog osvetljenja i sa navučenim neprozirnim zavesama na prozorima.

Jedna kašika meda pred spavanje i tokom noći ćete gubiti masnoće, dobro se odmoriti, dobiti na snazi mišića ukoliko se izlažete fizičkom naporu preko dana. Pazite samo da tokom dana ne vratite sve ono što ste noću izgubili. Ova dijeta nije alibi za dnevno prežderavanje, već samo moćan saveznik u postizanju forme, objašnjava instruktor aerobika Aleksandar Mihailović.

Med je ukusan, a i zdrav. Zato probajte i vi da na ovaj način dobijete željenu formu.

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Raskinuli Džordž Kluni i Elizabeta Kanalis

Poznati holivudski glumac Džordž Kluni raskinuo je svoju vezu sa italijanskom manekenkom Elizabetom Kanalis. Džordž Kluni (48) i Elizabeta Kanalis...

Close