Vežbe u vodi – odlične za zdravlje

Lifestyle, Zdravlje — By on September 24, 2010 2:17 pm

Vežbanje u vodiVežbe u vodi imaju i te kako pozitivan uticaj na sveukupno zdravlje, pogotovo kada je reč o kardiovaskularnim vežbama, zatim vežbama snage, fleksibilnosti, rehabilitacionim vežbama i vežbama za smanjenje telesne mase.

Vežbe u vodi mogu biti od pomoći apsolutno svima. Primera radi, sportisti koriste vodu kao sredinu za oporavak od raznih povreda. Kada je reč o vežbanju u vodi, ne postoje starosna ograničenja, niti ona koja se odnose na fizičku spremu osobe. Samo vežbanje u vodi manje je stresno za ljudsko telo od ostalih vidova vežbanja, a pogotovo je korisno kada je reč o trudnicama.

Ono što mnogima takođe može biti izuzetno bitno jeste i činjenica da ograničavajući faktor nije čak ni ukoliko osoba ne zna da pliva. Naime, većina vežbi radi se u vertikalnom položaju, a bonus je i taj što nećete čak morati ni kosu da pokvasite.

Voda stvara otpornost koja je čak 12 puta veća od one koju stvara vazduh, i to u svakome smeru. Na koju god se stranu pomerite, voda vam postavlja novi izazov.

Voda konstantno hladi vaše telo i sprečava pojavu pregrevanja. Baš kao i za vreme vežbi na tlu, dolazi do znojenja, tako da je i prilikom vežbanja u vodi izuzetno bitno unositi što više tečnosti.

Neki od najpopularnijih programa vodenih vežbi jesu vodeni aerobik (više nego dobra zamena za vežbe na tlu poput hodanja, trčanja, kikboksa, čak i igranja), vežbe u dubokoj vodi (dobre za rehabilitaciju, ne stvaraju nikakvo opterećenje na delove tela) i preplivavanje bazena.

Zato, peškir u ruke i pravo na obližnji bazen!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Guns N’ Roses oduševili Srbiju! (video)

Legendarna grupa Guns N’ Roses održala je koncert u Beogradskoj areni i oduševila publiku! Koncert je trajao nešto više od...

Close