Koliko alkohola pije prosečan Srbin

Aktuelno, Lifestyle, Zdravlje — By on November 1, 2014 4:55 pm

 

Prosečan Srbin pije više od 27 litara čistog alkohola godišnje, dok žene popiju oko 10 litara godišnje. Srbija zauzima sam vrh liste evropskih zemalja po konzumaciji alkohola.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je izveštaj o potrošnji alkohola i alkoholozmu u svetu. Prema tim podacima, u Srbiji alkohol uglavnom piju muškarci, i to više od 27 litara čistog alkohola u toku jedne godine.

 U izveštaju SZO navodi se da je Srbija zemlja srednjeg rizika, kada je reč o potrošnji i zloupotrebi alkohola.

Zanimljiv je podatak da više od polovine populacije starije od 15 godina najradije pije pivo, dok ostali u podjednakom odnosu vole da konzumiraju vino i jača pića (rakija, votka, džin…).

Takođe, prema podacima SZO, pivo je postalo omiljeno piće u Srbiji otprilike 2005. godine, dok je do tada prosečan Srbin radije pio jača pića.

Prosečan muškarac u Srbiji popije više od 27 litara čistog alkohola godišnja, a žene znatno manje – oko 10 litara. Takođe, teškom opijanju su skloniji muškarci nego žene, i to u odnosu 9:1, piše “Blic”.

Kada se uzme prosečna vrednost popijenog alkohola, ispostavi se da sa 19 litara čistog alkohola po glavi stanovnika (starijih od 15 godina, koji su se izjasnili da konzumiraju alkohol), Srbija zauzima sam vrh liste evropskih zemalja po konzumaciji alkohola.

Tako sve zemlje regiona, osim Rumunije, imaju manju potrošnju alkohola po glavi stanovnika.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
hrizanteme1
Hrizanteme – najlepši jesenji ukras bašte

  Jesen je već okačila "svoje žute značke", ali ljubitelji cveća nemaju razloga za melanholiju - raskošno lepe hrizanteme tek...

Close