Azijska dijeta

Lifestyle, Zdravlje — By on August 6, 2010 5:34 pm

Azijska dijetaAzijska dijeta se temelji na biljnoj hrani, kao što je pirinač, povrće i sveže voće.

Za razliku od zapadnih zemalja gde je meso glavno jelo, u Aziji se jede riba. Azijska populacija koja se hrani tradicijalnom hranom ima najzdraviju i najduže živeću populaciju na zemlji. Mnoge hronične bolesti koje se javljaju u zapadnim zemljama kao što su bolesti srca, rak i slično, u Aziji su “nepoznanica”. Više od 43 zemlje slede oblik azijske prehrane.

Azijska dijeta se temelji na svežoj hrani pripremljenoj prvenstveno sirovo, prženo ili duboko prženo. Azijska dijeta oslanja se na rižu i povrće, kao temeljno jelo uz ribu ili račiće, meso. Od popularnijih jela možemo izdvojiti suši.

Kod azijske dijete nije važno koliko ćete tačno nečeg pojesti, nego su važne namirnice koje bi trebali pojesti dnevno, nedeljno i mesečno.

Azijska dijeta ukazuje na ravnotežu. Tipičan dnevni kalorijski unos je oko 1200 do 1400 kalorija.

Osnovna hrana koja se jede svaki dan:

- Hleb i žitarice: Žitarice čine osnovu azijske prehrane. Pirinač preovladava i jede se svaki dan. Ostale žitarice su rezanci, kukuruz, ovas i hleb.
- Povrće: Mnogo svežeg povrća se jede svaki dan u velikim količinama. Od povrća možemo izdvojiti šargarepu, kupus, zeleno lisnato povrće, luk …
- Voće: Mnogi plodovi se koriste kao začini ili se uzimaju sirovo.
- Orašasti plodovi i mahune: Orašasti plodovi i mahune su glavni izvor proteina. Soja u raznim oblicima se koristi svakodnevno.
- Biljna ulja: Neophodan deo masti dolazi iz biljnih ulja koja se koriste kod kuvanja.

Dnevni proizvodi koji se mogu koristiti svakodnevno su mlečni proizvodi i riba. Riba je vrlo zdrava hrana koja služi u prevenciji hroničnih bolesti poput srčanih bolesti i raka.

Hrana koja se jede jednom nedeljno:
- Slatkiši: Slatkiši se jedu retko u azijskoj dijeti kao jelo.
- Živina i jaja: Jaja, piletina i ćuretina se jedu jednom nedeljno kao sastojci za glavno jelo.

Hrana koja se jede jednom mesečno:

- Crveno meso: Meso je vrlo oskudno u azijskoj prehrani.

Istraživanje je pokazalo da je azijska dijeta, kao način prehrane, izuzetno zdrava. Hrana koja se temelji na bilju je siromašna kalorijama pa je zbog toga dijeta dodatno učinkovita. Ljudi veruju da je kombinacija ove hrane tajna za dug i zdrav život.

Azijska dijeta je zdrav izbor za većinu zdravih odraslih osoba. Međutim, deca i trudnice trebaju biti oprezni i uz sve trebaju uzimati i hranu bogatu kalcijumom, jer je azijska dijeta siromašna kalcijumom, a kalcijum je važan za razvoj i razvitak deteta.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Robi Vilijams se ženi ovog vikenda

Poznati pevač Robi Vilijams najavio je da će se ovog vikenda oženiti svojom devojkom Ejdom Fild. "Dejli mejl" piše da...

Close