Ugodite svojim stopalima

Aktuelno, Lifestyle, Zdravlje — By on July 5, 2014 4:23 pm

 

Nepravilno odabrana obuća neretko izaziva bol u kukovima, leđima i kolenima, kao i upalu tkiva od pete do prstiju. Takva obuća je, pre svega, kriva za krivljenje kičme, što predstavlja ozbiljan problem.

Iako razlozi za bol u stopalima mogu da budu mnogobrojni, među vodeće spada – nošenje neodgovarajuće obuće. Istraživanja pokazuju da čak 88 odsto žena kupuje cipele za broj manje od onih koje su joj stvarno potrebne. Obuća sa visokom potpeticom ili skroz ravna – može da bude podjednako štetna. Ona neretko izaziva bol u kukovima, leđima i kolenima, kao i upalu tkiva od pete do prstiju. Nepravilno odabrana obuća je, pre svega, kriva za krivljenje kičme, što predstavlja ozbiljan problem.

Osim toga, stručnjaci tvrde da na osnovu stopala mogu da procene kompletno zdravlje jedne osobe. Ako vas ovaj deo tela boli čak i kada se odmarate, to može da bude alarm da nešto nije u redu sa vašim srcem. A, neobjašnjivo oticanje zglobova i peta često ukazuje da su vam bubrezi ugroženi.

Da biste izbegli bol i sve nuspojave koje izaziva nošenje neadekvatne obuće, dobro razmislite kada je kupujete. Stavite na vagu šta vam je važnije – da se šetate na atraktivnim štiklama ili da hodate bez bola i mogućnosti da ugrožavate zdravlje.

Ortopedi savetuju da bi žene, pošto već ne mogu da se odreknu potpetica, trebalo da vode računa da štikle više od četiri-pet centimetara ne nose svakodnevno. Pogotovo ne kada znaju da će čitav dan provesti na nogama.

Preporuka je i da se izbegavaju cipele sa zaobljenim vrhom, jer su prsti u njima stisnuti. Sandale sa kaiščićem na risu su odlične za leto, jer u njima stopalo ne klizi naniže a prsti imaju slobodu – kažu stručnjaci. I na kraju, ortopedski ulošci su uvek dobrodošli.

(Večernje novosti)

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Bora Todorovic
Bora Todorović u komi, stanje mu se jutros još više pogoršalo

  Bard našeg glumišta Bora Todorović (84) nalazi se u kritičnom stanju u Kliničkom centru Srbije. Kako saznaje "Blic", stanje...

Close