Doručkujte, bićete zdraviji

Aktuelno, Lifestyle, Zdravlje — By on May 11, 2014 2:18 pm

 

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno doručkuju imaju bolji imunitet i manji rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti, anemije, gojaznosti, bolesti zuba, osteoporoze i od problema sa organima za varenje.

Prvi obrok tokom dana treba da obezbedi trećinu ili bar četvrtinu ukupnih energetskih dnevnih potreba. Svaki zalogaj treba polako sažvakati, kako bi se hranljive materije postepeno razgradile.

“Za doručak treba jesti žitarice, koje sadrže neophodne ugljene hidrate, mleko i mlečne proizvode koji su izvor kalcijuma i voće koje obiluje mineralima i vitaminima”, kaže profesor dr Maja Nikolić, dijetolog Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Doručak bi organizmu trebalo da obezbedi dovoljno energije, što će se odraziti i na bolje raspoloženje i koncentraciju. Primećeno je da školarci koji ujutru ne doručkuju sa manje pažnje prate nastavu tokom prva dva časa.

Optimalno vreme za doručak je između 9 i 10 časova, kada su organi za varenje najaktivniji, mada nećete mnogo pogrešiti i ako zbog obaveza ovaj obrok pojedete ranije. Preskakanje doručka ima mnogo više negativnih posledica po zdravlje, naročito u dečjem uzrastu.

(Večernje novosti)

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Sareni kolacici
Šareni kolačići

  Potrebno: 5 kašičica belog ili ovsenog brašna na vrh noža sode bikarbone na vrh noža soli 2 kašičice ulja...

Close