Kupina odlična za anemiju i krvni pritisak

Aktuelno, Lifestyle, Zdrava hrana, Zdravlje — By on July 30, 2014 5:54 pm

 

Ukusna kupina nije zahtevna biljka, može da preživi i niske temperature, a omiljena je zbog arome, hranljivih i lekovitih sastojaka. Veoma je cenjena zbog toga i stručnjaci prognoziraju da će u budućnosti biti jedna od najtraženijih vrsta voća.

U lekovite svrhe, od plodova se najčešće pravi kupinovo vino, izuzetno bogato vitaminima i mineralima, koje efikasno pomaže kod anemije jer podiže nivo gvožđa u krvi. Da bi se video pravi rezultat, tokom mesec dana bi svakodnevno trebalo piti 1 dl vina, pola sata pre jela. Osim krvne slike, reguliše i probleme sa varenjem, cirkulacijom, malaksalost, kao i krvni pritisak, jača imunitet i apetit, poboljšava metabolizam.

Zbog obilja gvožđa, kupina je posebno važna u ishrani trudnica, dojilja, dece u pubertetu i osoba u klimakterijumu.

Njeni listovi su prirodno i zdravo sredstvo protiv dijareje, od njih se pravi čaj koji pomaže kod krvarenja želuca, upale creva i hroničnog nadražaja slepog creva. Osim toga, čisti krv, ublažava i leči osip, lišajeve i druge promene na koži, a korisna je i za anemiju. Snižava krvni pritisak, a narodni lekari je preporučuju i kod parodontoze.

(Večernje novosti)

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

1 Komentar

  1. xoxo says:

    Obozavam bobicasto voce,prelepu boju daju sladoledima,raznim vocnim sejkovima i naravno kolacima.

Ostavite komentar


Read previous post:
Dru Barimor
Tužno: Polusestra Dru Barimor nađena mrtva u svom automobilu

  Polusestra holivudske glumice Dru Barimor, Džesika Barimor, koja je sutra trebalo da napuni 48 godina, pronađen je mrtva u...

Close