Treba jesti kuvani kukuruz – evo i zbog čega

Aktuelno, Lifestyle, Zdrava hrana, Zdravlje — By on September 20, 2015 9:19 pm

 

Kada biramo namirnice bogate antioksidantima, za koje se veruje da štite od raka i drugih bolesti, obično pomislimo na egzotično voće i povrće. Ali  dokazano je da su i žitarice, naročito kukuruz, bogate antioksidansima.

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga. Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza. Iako u kukuruzu možemo uživati tokom cele godine, onaj koji jedemo s početkom jeseni sadrži najviše hranljivih materija.

KUVANI I PEČENI KUKURUZ

Mišljenje mnogih je da je sirovo povrće zdravije od kuvanog, ali to ne važi za kukuruz. Prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći. Antioksidansi su molekuli koji pomažu organizmu u odbrani od štetnih slobodnih radikala i tako štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alchajmerove bolesti.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo ga jedete češće:

- Kukuruz je odlična prevencija protiv Alchajmerove bolesti

- Efikasan je u borbi protiv viška telesne težine

- Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

- Smanjuje apsorpciju holesterola u krvi

- Reguliše dijabetes i hipertenziju

- Jača kosti

- Reguliše proces varenja

- Deluje pozitivno na kožu i vid

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Braunis kolaci
Braunis kolači

  Potrebno: 4 jaja 200 gr čokolade 1 kašičica praška za pecivo Priprema: Rastopite čokoladu. Umutite jaja. Mutite ih na...

Close