Hrizanteme – najlepši jesenji ukras bašte

Aktuelno, Kuća, Lifestyle — By on October 26, 2014 9:52 am

 

Jesen je već okačila “svoje žute značke”, ali ljubitelji cveća nemaju razloga za melanholiju – raskošno lepe hrizanteme tek počinju da cvetaju. Raznobojni grmovi ovog cveća koje može da dostigne visinu od 40 do 100 cm već se šepure u baštama izazivajući divljenje prolaznika.

Ima ih sa jednostavnim laticama i jednobojnih, do onih koje podsećaju na paukovu mrežu, ili šatiranih. Cvetovi su veličine od 5 do 20cm, bele, žute, ružičaste, crvene, svetloljubičaste boje, a mogu da budu i dvobojne.

hrizanteme2

Ako i vi ovih dana nameravate da osvežite vrt novim cvećem, imajte na umu da hrizanteme koje se sade u bašti moraju da budu otporne na hladnoću. Odgovaraju joj svetla, ili polusenovita mesta (zaštićena od vetra) i rastresito humusno zemljište.

Sadite ih na rastojanju od oko 40 cm. Tokom cvetanja treba im obezbediti dosta vode. Preporučljiva je i prihrana tečnim đubrivom svakih 7 do 14 dana. Cvetaju sve do prvih mrazeva, a njihovu cvetnu sezonu možete produžiti redovnim otkidanjem osušenih glavica i prihranjivanjem tečnim đubrivom u periodu intenzivnog cvetanja. Nakon toga, poželjno je da se stabljike skrate na oko 20 cm, a krajem sezone biljka se seče drastično, gotovo do zemlje i polako isušuje dodavanjem sve manje količine vode.

Lepo izgledaju zasađene pojedinačno, ili u grupi (najviše tri boje). Druga mogućnost je da posadite hrizanteme različitih boja tako da se boje prelivaju jedna u drugu. Hrizanteme u žutoj, narandžastoj, bronzanoj i krem beloj boji izgledaće lepo u kombinaciji sa jesenjim tikvicama dok je zelena boja idealna pozadina za cvetove jarkih boja. Efektno izgledaju u kombinaciji sa drugim biljkama. Možete ih zasaditi sa zimzelenim biljkama, ili pored ogolelih listopadnih biljaka (u kasnu jesen) kada njeni cvetovi još više dolaze do izražaja.

(Večernje novosti)

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Vatromet
Vatromet zbog malog Stefana Đokovića!

  Novopečeni baka i deka, Dijana i Srđan Đoković, proslavili su rođenje Stefana Đokovića u svom restoranu na Dorćolu. Među...

Close