Svetski dan poljubaca – 6. jul

Lifestyle, Zdravlje — By on July 6, 2010 6:15 pm

PoljubacO poljupcu su izrečena mnoga nežna i mudra objašnjenja. Susret dva para usana našao se u priči, među muzičkim notama, na slikarskim platnima, ali i kao tema naučnih rasprava.

Naučnici su otkrili da je ljubljenje višestruko korisno po zdravlje. Dok se ljubimo, pojačava se lučenje hormona sreće, adrenalin kola krvotokom, krvni pritisak raste, a puls se ubrzava.

Čak i bakterije, kojima pljuvačka obiluje, svojim mešanjem doprinose jačanju imuniteta, razgrađuju plak u ustima i potiru štetne mikroorganizme.

Postoje različita mišljenja o poreklu poljupca. Prema legendi poljubac su izmislili srednjovjekovni vitezovi koji su tako utvrđivali jesu li njihove žene pile sočnu medovinu, a druga teorija kaže da poljubac potiče od veze majke i deteta.

Ali, 6. jula, na Svetski dan poljubaca, ne zamarajte se teorijom -ljubite se. Udruženim snagama, romantika i zdravlje ustoličili su poljubac kao praznik.

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Eva Longorija sluša Cecu i Seku

Glumica koja se nalazi na odmoru u Hrvatskoj sa suprugom Tonijem Parkerom, na jednom štandu pokupovala je diskove "narodnjaka". Eva...

Close