Selen – čuvar zdravlja, idealan za žene u menopauzi

Aktuelno, Lifestyle, Zdravlje — By on April 25, 2014 8:38 am

 

Selen je jedan od najjačih antioksidanata, uz vitamine C i E i beta-karoten, borac je protiv slobodnih radikala koji učestvuju u razvoju bolesti srca, pluća i raka, pa igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Isto tako, selen čuva imunitet, poboljšava rad pankreasa i značajno usporava sušenje i starenje tkiva, zatim čuva kožu i čini je elastičnijom, pa tako i otpornijom na spoljne uticaje i starenje.

Selen povoljno deluje na žene u menopauzi jer ublažava valunge i poboljšava opšte stanje. A, što se tiče jačeg pola, selen se koncentriše u testisima i igra značajnu ulogu u pokretljivosti spermatozoida.

Izvori selena u ishrani su brazilski orah gde se samo jednim orahom na dan obezbeđuje neophodna količina selena. Bogati izvori takođe su riba, školjke, iznutrice poput džigerice, mekinje, pivski kvasac, pšenične klice, seme suncokreta. Meso i jaja, takođe, mogu obezbediti adekvatan nivo selena. Cerealije i njihovi proizvodi, takođe, sadrže selen u zavisnosti od porekla odnosno kvaliteta zemljišta.

(Večernje novosti)

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Džoan i Džeki
Koliko one imaju godina? Pogledajte koliko su mladolike Džoan i Džeki Kolins

  Džoan Kolins ima 80 godina, a njena sestra Džeki 76, ali one uopšte ne izgledaju kao penzionerke. Džoan je...

Close