Ne verujte dr Guglu

Lifestyle, Zdravlje — By on July 8, 2012 3:56 pm

 

Postavljanje dijagnoze i određivanje terapije uz pomoć informacija sa interneta može imati dalekosežne posledice po zdravlje. Dr Gugla pitajte sve, ali o lečenju samo odabranog lekara, ukazuju stručnjaci.

Kada se obratite svemogućem doktoru Guglu za pomoć i napišete, na primer, da vas boli u grudima, vaša onlajn dijagnoza će glasiti angina pektoris, infarkt, pneumotoraks, tumor pluća, anksioznost… Ipak mnogi mu i dalje bezrezervno veruju.

Ako je suditi po rezultatima nedavno sprovedenog britanskog istraživanja, gotovo da nema čoveka koji bar jednom nije potražio pomoć od doktora Gugla.

Konsultujući se sa njim četvrtina anketiranih pacijenata je sebi postavila dijagnozu i to pogrešnu.

U Srbiji je sve više građana koji uz pomoć interneta postavljaju dijagnozu i određuje terapiju.

Svaka bolest ima veliki broj simptoma i čovek može sa istim simptomima da boluje od različitih bolesti.

Zato lekari savetuju oprez.

Prema rečima Milene Turubatović iz Doma zdravlja “Savski venac”, pacijenti se “pronalaze” u mnogim bolestima i “nađu se” u svakom simptomu.

“Nisu svi sajtovi pravilno napisani i nisu svi istiniti. Posledice – ako se oni već prema nekim pravilima i upustvima sa interneta prepuste nekom lečenju to je problem”, istakla je dr Turubatović dodajući da se nada da građani, ipak, imaju poveranja u svog izabranog lekara.

Višemesečno čekanje na pregled i nelagodnost pred doktorima, naročito kada je reč o lečenju polnih bolesti, najčešći su razlozi zbog kojih građani umesto od lekara pomoć traže od doktora Gugla.

(RTS)

 

Tags: , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Testenina sa pečurkama
Testenina sa pečurkama

  Potrebno: Kutija špageta ili neki drugi oblik testenine 10 tankih listova slanine glavica crnog luka dva čena belog luka...

Close