Tečnost iz kokosa – “eliksir života”

Aktuelno, Lifestyle, Zdravlje — By on August 9, 2014 3:08 pm

 

Kokosova voda je po molekularnom sastavu gotovo u potpunosti istovetna krvnoj plazi, zbog čega su je naučnici nazvali “eliksir života”.

Kokosova palma, Cocos nucifera, višenamenska je drvenasta biljka koja raste u tropskim krajevima. Od davnina se koristi i kao hrana i kao piće, ali od nje se pravi odeća, kao i građevinski materijal. Ipak, najčešće se govori o kokosovom orahu, mada je najblagotvornija kokosova voda.

Za razliku od mleka, koje nastaje unutar zrelog ploda, kokosova voda je sok mladog, još zelenog kokosa. Naučnici su utvrdili da je po molekularnom sastavu ova tečnost gotovo u potpunosti istovetna krvnoj plazmi, vodenom rastvoru sačinjenom od organskih i neorganskih materija, i nazvali je “eliksirom života”.

Svakodnevnim ispijanjem kokosove vode, vrši se neki oblik transfuzije, organizam se osnažava, puni energijom, izdržljivošću, a i otpornost jača. Pravi je izvor energije.

Bistra tečnost iz zelenog ploda kokosa predstavlja i prirodan izvor hidratacije, a uz to je niskokalorični napitak. Jedna šolja kokosove vode sadrži 46 kalorija, dok kokosovo mleko, koje se dobija ceđenjem mlevenog kokosa, sadrži čak 550 kalorija, piše “Politikin zabavnik”.

Kokosova voda bogata je i prirodnim šećerima i mineralima, poput magnezijuma, kalijuma, kao i vlaknima koja pospešuju varenje. Ova tečnost sadrži i poseban raspored elektrolita u svom sastavu, pa se preporučuje i kod skidanja viška kilograma.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Kolac sa malinama i keksom
Kolač sa malinama i keksom

  Potrebno: Za koru: 8 belanaca 400 gr šećera 1 kašika sirćeta Za fil: 8 žumanaca 200 gr šećera u...

Close