Mađarska Srbiji preti vetom zbog restitucije

Aktuelno, Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on October 13, 2011 3:17 pm
Budimpešta

Budimpešta

Ministar inostranih poslova Mađarske Janoš Martonji izjavio je da će doći do “ozbiljnih problema” ukoliko u Srbiji ostane na snazi u nepromenjenom obliku Zakon o vraćanju imovine i nadoknadi.

Šef mađarske diplomatije nije isključio mogućnost da, u tom slučaju, zvanična Budimpešta stavi veto na odluku o prihvatanju Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) tokom decembarskog glasanja.

“Mađarska vlada smatra da je pomenuti zakon moralno, pravno i politički neprihvatljiv, diskriminiše mađarsku zajednicu u Vojvodini, a ukoliko Srbija do decembra ne reši to pitanje nastaće ozbiljni problemi”, dodao je Martinji na konferenciji za novinare povodom preporuke Evropske komisije (EK) da se našoj zemlji odobri status kandidata za prijem u EU.

Prema njegovim rečima Mađarska će odluku o tome da li će podržati status kandidata Srbije doneti kada ta situacija nastane.

“Reč je o ozbiljnom problemu, a ukoliko se on ne reši već sam ukazao na mogući ishod”, ponovio je Martonji odgovarajući na pitanje da li će Mađarska staviti veto na nastavak evropskog puta Srbije.

Ministarstvo inostranih poslova Mađarske je sinoć, povodom preporuke EK, izdalo saopštenje u kojem se pozdravlja ta odluka, ali i navodi da se od Srbije očekuje da do decembra promeni sporne odredbe Zakona o restituciji.

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Tori Speling rodila ćerku

Američka glumica Tori Speling i njen suprug Din Makdermot dobili su treće dete. Glumica je ćerku Heti rodila u ponedeljak,...

Close