EU: Pregovori sa Srbijom 21. januara

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on December 17, 2013 3:12 pm

 

Prva međuvladina konferencija Evropske unije i Srbije, koja označava formalan početak pregovora o pridruživanju, biće održana 21. januara, saznaje Tanjug na osnovu uvida u nacrt zaključaka koje će Ministarski savet EU usvojiti danas popodne.

“Prva međuvladina konferencija biće održana 21. januara”, kaže se u delu zaključaka o proširenju EU koje se odnosi na Srbiju, a koji su Tanjugu predočeni nekoliko sati pre nego što će biti zvanično usvojeni.

U ranijim verzijama ovog dokumenta kao alternativni datum bio je naveden 20. decembar, ali su ministri u međuvremenu dogovorili da to ipak bude u januaru.

Tanjugovi diplomatski izvori navode da je odluka rezultat tvrdog stava Nemačke, koja je insistirala na januaru, ali da je faktor u odlučivanju bili i predstojeći božićni praznici, zbog kojih je bilo teško “uglaviti” konferenciju u raspored rada Saveta EU.

“Savet će nastaviti da pažljivo prati trajni angažman Srbije na normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i primenu dosad postignutih sporazuma”, navodi se u nacrtu zaključaka Ministarskog saveta i dodaje da Beograd i Priština ne smeju da se međusobno blokiraju na evropskom putu.

“U ovoj novoj fazi odnosa (sa EU) Savet poziva Srbiju da obrati naročitu pažnju na vladavinu prava, a naročito na reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, poručuju evropski ministri, uz naglašavanje potrebe da se nastavi i reforma javne uprave.

Sem toga, Srbija se poziva da obezbedi nezavisnost institucija, slobodu medija, poboljšanju poslovnog okruženja i zaštiti manjina, pogotovo Roma i LGBT populacije.

“Srbija treba da nastavi da efektivno sarađuje sa Euleksom i da aktivno doprinosi nesmetanom ispunjavanju mandata Euleksa”, piše u nacrtu zaključka.

Očekuje se da Savet večeras usvoji i pregovarački okvir za Srbiju, u vezi sa kojim ima još ima nerešenih pitanja.

(Večernje novosti)

 

Tags: , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Čoko oblande
Čoko oblande

  Potrebno: 200 gr oblandi 6 jaja 300 gr šećera 200 gr čokolade za kuvanje margarin Priprema: Izmutiti 6 jaja...

Close