Počeo skrining, prvi korak ka EU

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on September 25, 2013 10:56 am

 

U Briselu je počeo eksplanatorni skrining u okviru pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji.

 Evropska komisija će sutra i u četvrtak srpskog ministra pravde Nikolu Selakovića i glavnog pregovarača Tanju Miščević podrobno upoznati s “pravnom tekovinom”, zakonima i propisima Evropske unije u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu EU – Srbija.

“Nema tu ničeg spektakularnog – to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima”, kaže za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, dodajući da je za razliku od pregovora reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

U Beogradu, međutim, početku skrininga pridaju veliki značaj i vide ga kao važan korak na putu Srbije u EU.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da današnji početak skrininga označava i tehnički početak pregovora o članstvu u EU.

“Danas počinje prvi skrining – u tehničkom smislu on označava početak pregovora. Veoma nam je bitno da Nemačka ima pozitivan stav kako bi krajem januara bila održana i prva međuvladina konferencija” rekao je Dačić na skupu “Srbija i Nemačka – asimetrična realnost”.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković poručio je danas, povodom početka eksplanatornog skrininga, da je Srbija taj proces dočekala spremna.

“Današnji dan za građene Srbije ima višestruki značaj”, rekao je Selaković obraćajući se ekspertima Evropske komisije koji danas srpskoj delegaciji formalno predstavljaju pravne standarde EU u vezi sa poglavljem 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna ljudska prava.

“Srbija je ovaj dan dugo iščekivala, ali to ne znači da je u tom iščekivanju spavala”, istakao je ministar.

Selaković je predstavio dosadašnje rezultate tekuće reforme pravosuđa i ukazao da je već dosta učinjeno na ispravljanju grešaka iz prethodnog perioda, a osvrnuo se na i na Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno sprovođenje.

Visoki zvaničnici i stručnjaci u srpskoj delegaciji će time, zajedno s Evropskom komisijom, krenuti u dubinsku analizu – “skrining” (screening) usaglašenosti srpskih zakona sa pravom i odredbama Evropske unije za svakog poglavlje budućih pregovora o ulasku Srbije u redove EU.

Ministar Selaković, glavni pregovarač Tanja Miščević i srpski stručni tim će u sredu i četvrtak najpre dobiti temeljit uvid i tumačenja o tome šta srpsku stranu očekuje u Poglavlju 23 pregovora s EU, a to su pravosuđe i temeljna prava građana Evropske unije.

Selaković je ranije izjavio Tanjugu da time praktično počinje dugi proces sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i EU.

On je ocenio da će u tom postupku do izražaja doći značaj donošenja Strategije i akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Selaković je objasnio da je poglavlje 23 -poglavlje koje otvara pregovore o ulasku i članstvu Srbije u EU i čijim zatvaranjem se faktički i završava ceo pregovarački proces.

Evropska unija je odlučila da ubuduće sve pregovore o članstvu počinje ključnim poglavljima pravosuđa i osnovnih prava, kao i vladavine zakona, što je već učinjeno u pokrenutim pregovorima s Crnom Gorom.

Tome se daje najveći značaj i celokupni pregovori o članstvu ne mogu biti okončani, ako se ova dva poglavlja ne završe uspešno.

Tim Evropske komisije predvodi šefica “Jedinice za Srbiju” Mirjam Feran, a početkom decembra će srpska strana biti pozvana da Evropskoj komisiji podnese iscrpan izveštaj o tome u kolikoj meri je Srbija spremna za pregovore o Poglavlju 23 o pravosuđu i temeljnim pravima. Na osnovu toga će EK sačiniti sveobuhvatnu analizu za Savet ministara EU.

Uz usvajanje “okvira za pregovore” koji upravo razmatraju vlade zemalja EU, i rezutata “skrininga”, Savet ministara i lideri EU -Evropski savet trebalo bi da daju konačno “zeleno svetlo” za početak pregovora sa Srbijom, najkasnije u januaru iduće godine.

Sutra i u četvrtak će srpska strana dobiti tumačenja o pravnoj tekovini EU kad je reč o delotvornom pravosudnom sistemu, nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformama pravosuđa u zemljama EU.

Kad su u pitanju temeljna prava, stručnjaci u EK će ukazati na konvencije Saveta Evrope i drugih međunarodnih tela, koje su ugrađene u zakonodavstvo EU.

Takođe će obrazložiti odredbe temeljnog akta EU, Ugovora iz Lisabona, i stavke koje se tiču građanskih prava i sloboda, bezbednosti, kao i, pored ostalog, manjinskih i kulturnih prava, suzbijanja rasizma i netrpeljivosti prema strancima.

To uključuje i pravo da se glasa i bude kandidat na izborima za Evropski parlament, pravo slobodnog kretanja i boravka u svim zemljama EU, kao i pravo da se glasa na opštinskim izborima tamo gde građanin neke članice EU ima boravak.

(B92)

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Miu Miu
Najbolje tašne sa modne piste 2013/14

  Mislimo da je "zavisnost" reč koja se koristi da se najblaže opiše odnos između devojaka i njihova ljubav prema...

Close