Tadić primio nagradu Saveta Evrope

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on March 27, 2012 6:37 pm

 

Predsednik Srbije Boris Tadić i Sojhajr Belhasen, predsednica Međunarodne federacije za ljudska prava iz Tunisa, primili su u Lisabonu nagradu Saveta Evrope Sever-Jug za 2011 godinu.

Tadić je tim povod izjavio: “Nagrada pripada celom narodu”.

Nagradu je Tadiću i Belhasen uručio portugalski predsednik Anibal Kavako Silva, a ceremonija uručenja održana je u portugalskom parlamentu.

SE je dodelio predsedniku Tadiću ovu nagradu u znak priznanja za njegov doprinos pomirenju na Balkanu i integraciji Srbije u EU.

Svečanosti su prisustvovali i zamenica predsednika Saveta Evrope Mod de Boer – Bukikio, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan-Klod Minjon, predsednica skupštine Portugalije Asunsao Ešteves, predsednik Centra Sever-Jug Debora Bergamini i šef portugalske delegacije pri PSSE Mota Amaral.

“Nagrada Sever-Jug Saveta Evrope je priznanje koje pripada celom srpskom narodu, koji je zaslužan i za dobijanje kandidature za članstvo u EU”, izjavio je Tadić.

“Biti nagrađen u ime Srbije predstavlja počast koju deli ceo moj narod”, kazao je Boris Tadić u govoru na uručenju nagrade u Senatu portugalskog parlamenta i istakao da su građani Srbije najzaslužniji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

“Građani Srbije su ti koji su pre svega zaslužni za status kandidata. Oni su ti koji su morali da nose teret zahtevnih reformi koje sprovodimo”, kazao je Tadić.

Tadić je izrazio nadu da će Srbija do kraja ove godine dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU.

“Nastavićemo sa naporima kako bi Srbija do kraja godine dobila datum za početak pregovora o punopravnom članstvu u EU. To je nešto što zaslužujemo, zbog ispunjavanja postojećih, ustanovljenih kriterijuma”, kazao je Tadić i ocenio da će početak pregovora označiti “tačku bez povratka” u procesu evropskih integracija Srbije.

Rešavanje problema Kosova od velikog je značaja za stabilnost regiona, kazao je Tadić i istakao da Srbija, iako nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ne želi “zamrznut sukob”.

“Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti etničkih albanskih vlasti naše južne pokrajine Kosovo”, kazao je predsednik Srbije.

“Ipak, ne želimo zamrznuti sukob. To ne služi ničijim interesima, a najmanje našim. Kao fundamentalni princip, posvećeni smo pronalaženju mirnog, kompromisnog i sveobuhvatnog rešenja problema Kosova. Samo takvo rešenje može da doprinese istinskom pomirenju i trajnom miru među narodima Balkana”, kazao je Tadić.

Govoreći o rešavanju problema koji predstavljaju nasleđe 1990-ih godina, Tadić je ukazao da su osuda i kažnjavanje ratnih zločina i njihovih počinilaca od ključnog značaja za zemlje regiona.

Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija uhapsila i izručila Haškom tribunalu 46 optuženih za ratne zločine i osudila “užasan ratni zločin” u Srebrenici deklaracijom usvojenom u parlamentu.

“Verujem da je proces koji je usledio – uključujući moje posete Srebrenici, Bratuncu, Vukovaru i drugim mestima u kojima su nevini postali žrtve – u velikoj meri doprineo povećanju poverenja i stabilnosti u regionu”, kazao je Tadić.

Nagrada Sever-Jug, koja se dodeljuje za posvećenost odbrani ljudskih prava, demokratije i solidarnosti u svetu, ove godine je pripala i predsednici Međunarodne federacije za ljudska prava i novinarki iz Tunisa Suhajr Belhasen.

Centar Sever-Jug pri Savetu Evrope saopštio je da nagradu za Sever dodeljuje predsedniku Srbije kao “prizanje za njegovo političko delovanje na pomirenju na Balkanu i integraciju njegove zemlje u proces evropske izgradnje”.

Suhajr Belhasen je nagradu za Jug dobila zbog posvećenosti ljudskim pravima u svetu i borbi za prava žena u zemljama u razvoju, navodi Centar Sever-Jug koji sedište ima u Lisabonu.

(Beta)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Nataša Bekvalac
Nataša Bekvalac sa spasiocem?

  Ekipa emisije "Exkluziv" na Kopaoniku je pratila sva dešavanja. Pored Džuniora Džeka i Kaje u centru pažnje bile su...

Close