Kacin: Realno da Srbija dobije datum

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on February 10, 2013 11:27 am

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da je realno da Srbija ove godine otpočne pregovore za ulazak u EU, ali da eventualno raspisivanje vanrednih izbora ne bi bilo u funkciji ispunjenja tog cilja.

U intervjuu za današnji “Kurir” on ističe da za Srbiju nema prepreka za dobijanje datuma za početak pregovora za ulazak u EU.

“Prepreka kao što je nekada bila (ne) saradnja sa Haškim sudom u ovom trenutku nema. Glavni izazov je normalizacija odnosa sa Prištinom. Zahvaljujući visokopolitičkom dijalogu koji predvodi premijer Ivica Dačić, mogu da kažem da je postignut veliki napredak na ovom planu. Ukoliko i peta runda protekne dobro, mislim da je gotovo izvesno da Srbija dobije datum za početak pregovora”, kaže Kacin.

Upitan da li trenutna politička situacija u Srbiji može da utiče na dalje evrointegracije on navodi da svaka vlada prolazi kroz neku krizu, a da je ova vlada postigla važan napredak i to sa konkrentim rezultatima.

“Evropske integracije se svakako ne mogu ubrzati ako se izbori održavaju svake godine, a to isto važi i za ekonomski oporavak Srbije”, poručio je Kacin objašnjavajući da sada kada je Srbija na korak od dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora izbori ne bi bili u funkciji ispunjenja ovog cilja.

Komentarišući informacije da se premijer Srbije sastajao sa ljudima iz klana Šarića on je rekao da je Srbija suverena država i da sama mora da donosi procene o političkoj kredibilnosti Vlade i drugih državnih organa.

“Te navode ne želim da komentarišem, jer to nije moj posao kao izvestiovca EP za Srbiju. Nadležni organi treba da utvrde svačiju odgovrnost”, rekao je Kacin.

On je naveo i da se politički angažman ne bazira na glasinama i indicijama i da dok ništa nije zvanično potvrđeno ne bi komentarisao tu temu.

“Važno je da su svi zvaničnici uključujući i Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića potvrdili da niko u vladi neće biti zaštićen zbog svoje pozicije”, zaključio je Kacin.

(Tanjug, Mondo)

 

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Dženifer Lopez i Kasper Smart
Dženifer Lopez odbila predlog Kaspera Smarta da urade iste tetovaže

  Kasper Smart predložio je Dženifer Lopez da njih dvoje urade iste tetovaže što je prevačica bez razmišljanja odbila, prenosi...

Close