EK: Datum pregovora ostaje vezan za Kosovo

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on October 4, 2012 8:35 pm

 

Srbija će dobiti datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji kad ispuni ključne kriterijume vezane za Kosovo, kaže se u sažetku izveštaja o napretku koji će biti objavljen naredne srede, a u koji je Tanjug imao uvid.

“Komisija će sačiniti izveštaj kad utvrdi da je Srbija ispunila neophodni stepen saglasnosti sa kriterijumima koje je Savet postavio 5. decembra 2011, a naročito onima vezanim za Kosovo”, navodi se u internom dokumentu Evropske komisije (EK) koji ocrtava strategiju proširenja za period 2012-2013, a u kome su sadržani ključni delovi izvešstaja koji će biti zvanično predstavljen 10. oktobra.

Ovo u praksi znači da je Komisija odložila preporuku da se Srbiji odredi datum pregovora dok ne dođe do “vidljivog i održivog poboljšanja u odnosu sa Kosovom koji će omogućiti oboma da napreduju ka EU, a izbeći uzajamnu blokadu”, kako stoji u dokumentu.

U strateškom papiru se konstatuje da je Srbija odmakla na putu da ispuni političke kriterijume iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da je neophodno obratiti posebnu pažnju na vladavinu prava, a naročito na reformu pravosuđa i nezavisnost ključnih institucija kao što je Narodna banka, kao i ojačati regionalnu saradnju.

Ovaj dokument sem toga sadrži i ocene Komisije o drugim zemljama koje se nalaze u različitim fazama procesa pridruživanja, uključujući Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Pun izveštaj Komisije o napretku u procesu pridruživanja biće zvanično predstavljen u sredu, 10. oktobra, nakon čega će ga komesar za proširenje Sstefan File detaljno obrazložiti vlastima u Beogradu.

(Tanjug)

 

Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Kenan Imirzalioglu
Ezel: Ja sam gej

  Turski glumac Kenan Imirzalioglu, koji igra glavnog junaka Ezela, iz istoimene turske serije, priznao je da je gej. Kenan...

Close