EU odlučuje o sankcijama Iranu 23. januara

Aktuelno, Najsvežije vesti, Vesti — By on January 9, 2012 10:15 pm

Ministri inostranih poslova zemalja EU održaće 23. januara sastanak kako bi doneli odluku o zabrani uvoza nafte iz Irana zbog nuklearnog programa ove zemlje, izjavile su danas diplomate u Briselu.

Zbog pretnji da će u potpunosti zabraniti uvoz nafte iz Irana, vojni i civilni zvaničnici ove zemlje prete zatvaranjem strateški važnog moreuza Hormuz, kroz koji prolazi šestina svetske proizvodnje nafte.

Američka vojska, koja je stalno prisutna u Persijskom zalivu, za sada nije registrovala pomeranja iranske vojske i mornarice koje bi ukazivalo se je blokada u pripremi.

“Imali bi smo saznanje da se priprema blokada pomorskog saobraćaja u moreuzu Hormuz. U pitanju je samo njihova retorika”, rekao je portparol u američkom ministarstvu odbrane Džordž Litl, prenela je agencija Frans pres.

Zbog najave Teherana da će blokirati “put nafte” kroz Persijski zaliv, cene “crnog zlata” na berzama značajno su porasle.

Analitičari tvrde da bi blokada moreuza bila štetna za Iran jer bi usledila vojna odmazda Amerike, koja je Persijski zaliv proglasila za jedan od svojih strateških interesa još tokom administracije predsednika Dzimija Kartera, podsećaju agencije.

Ministar odbrane Leon Paneta i general Martin Dempsi izjavili su u nedelju da Vašington neće tolerisati bilo kakav pokušaj zatvaranja moreuza.

Iran je drugi svetski proizvođač nafte, ispred koga je jedino Saudijska Arabija koja je saveznik SAD na Bliskom istoku.

Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Badnje veče obeleženo u hramovima širom Srbije

U pravoslavnim hramovima širom Srbije večeras su služene liturgije i zapaljeni badnjaci, čime je obeleženo Badnje veče i najavljen najradosniji...

Close