Crnoj Gori odobreni pregovori sa EU

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on June 26, 2012 6:54 pm

 

Šefovi diplomatija Evropske unije odobrili su danas početak pregovora o pridruživanju Crne Gore Uniji, koji će zvanično otpočeti 29. juna.

“Savet je usvojio ocenu Komisije da je Crna Gora postigla neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo”, kaže se u zaključku Ministarskog saveta EU, u kome se Crna Gora poziva da pojača napore na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ministri su ovlastili evropsku policijsku službu Evropol da sačini izveštaj o organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, koji će biti uvršćen u materijale Komisije tokom procesa monitoringa.

Crna Gora će pregovore zvanično otpočeti 29. juna, otvaranjem poglavlja koja se odnose na vladavinu zakona i osnovna ljudska prava.

Komesar za proširenje EU Štefan File pozdravio je ovu odluku porukom na svom twiter nalogu.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen je izjavio da je odluka Evropskog saveta stimulans je za Crnu Goru da nastavi reforme.

Roćen je ocenio da će dan kada je donesena odluka o pristupanju pamtiti generacije u Crnoj Gori.

“Preuzeli smo evropsku palicu od Hrvatske. Hvala ministrima evropskih zemalja i Evropskoj komisiji na objektivnom vrednovanju učinka Vlade i svih drugih sa kojima smo zajedno naporno radili i koji su ovo iskreno željeli. Ovo je novi stimulans da nastavimo sa reformama za sve političke subjekte i celo crnogorsko društvo”, rekao je Roćen.

Prema njegovim rečima, to je stimulans za susede sa kojima Crna Gora deli iste ciljeve.

Prve čestitke stigle su od ministra inostranih poslova Hrvatske Vesne Pusić, ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Stefana Sanina i šefa Bugarske diplomatije Nikolaja Mladeonva.

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Victorias Secret
Victoria’s Secret konačno u Evropi

  Pre godinu dana čuveni brend Victoria's Secret najavio je da će otvoriti prvu prodavnicu u Evropi, a kao glavnu...

Close