Nema pregovora sa EU pre 2013. godine

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on September 15, 2012 12:55 pm

 

Zahtev da Srbija pre početka pregovora za EU sa Prištinom potpiše ugovor o dobrosusedskim odnosima, ne podrazumeva priznanje kosovske nezavisnosti, niti će Nemačka tako nešto tražiti, tvrde izvori iz Berlina.

Srbija neće dobiti datum početka pristupnih pregovora pre decembra 2013. godine, do kada ima vremena da ispuni zahteve Nemačke.

Zahtev poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel i Hrišćansko-socijalne unije da Srbija pre početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji sa Prištinom potpiše obavezujuću izjavu, to jest ugovor o dobrosusedskim odnosima, ne podrazumeva formalno, zvanično priznanje kosovske nezavisnosti, niti će Berlin u doglednoj budućnosti tako nešto tražiti od Beograda, piše Danas.

Srbija ne mora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, već da prihvati situaciju da vlada u Prištini “upravlja kosovskom teritorijom”, ali da srpske vlasti ne moraju da promene Ustav ili da dve vlade međusobno razmenjuju ambasadore.

- Dakle, ovako stanje može da traje još jako dugo, a svima je jasno da će Srbija postati punopravna članica EU daleko pre Kosova – ističu sagovornici iz vrha nemačke vladajuće koalicije razjašnjavajući poruke delegacije CDU/CSU u Beogradu.

Oni podsećaju na primer “dve Nemačke”, koji je pre nekoliko godina predložio diplomata Volfang Išinger, prema kome su dve zemlje održavale kontakte, ali se međusobno nisu priznavale. Međutim, vrlo otvoreno kažu da ponovnog spajanja Srbije i Kosova neće biti, za razliku od SR Nemačke i DDR-a.

Sve političke partije u Bundestagu, s izuzetkom krajnje levice, imaju ista očekivanja kada je reč o evropskim integracijama Srbije, a ne samo stranke vladajuće većine, “i ovi zahtevi su bili poznati političkim strukturama u Beogradu najmanje već dve godine“, ističu berlinski izvori.

Nemačka najiskrenije želi Srbiju u članstvu Evropske unije, i to iz najmanje dve razloga – samo se Srbijom u EU obezbeđuje trajna stabilnost Zapadnog Balkana, a i time bi se dodatno pospešila već intenzivna trgovinsko-ekonomska saradnja.

Razlog zbog kojeg je baš u ovom trenutku srpskim zvaničnicima i javnosti zvanično dostavljeno “sedam stavki” jesu majski opšti izbori u Srbiji i formiranje nove vlasti.

- Zbog toga je Nemačka želela da omogući dovoljno vremena srpskoj vladi da nešto uradi pre izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, koji će biti predstavljen 10. oktobra – navode sagovornici.

Ipak, prema čvrstoj oceni sagovornika iz vrha CDU/CSU, Srbija neće dobiti datum početka pristupnih pregovora pre decembra 2013, a “tvrdnje da bi to moglo da se desi u julu sledeće godine nisu tačne”.

- Beograd će imati vremena da ispune očekivanja Nemačke od oktobra ove do oktobra naredne godine – naglašavaju izvori.

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Venčali se Blejk Lajvli i Rajan Rejnolds
Venčali se Blejk Lajvli i Rajan Rejnolds

  Nakon godinu dana od prvog pojavljivanja u javnosti Blejk Lajvli (25) i Rajan Rejnolds (35) su se venčali u...

Close