Kafa smanjuje rizik od smrti

Zdravlje — By on May 18, 2012 6:03 pm

 

Ljudi između 50. i 71. godine ako piju najmanje po tri šoljice kafe dnevno, mogli bi time smanjiti rizik od smrti za 10 odsto u odnosu na one koji ne piju kafu.

Ovo istraživanje američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) sprovedeno je na grupi od 400.000 osoba tog uzrasta, od 1995. do 1996. godine. Učesnici istraživanja su praćeni do 31. decembra 2008. godine.

Rezultati pokazuju da su osobe koje piju u proseku tri šoljice kafe dnevno – normalne kafe ili kafe bez kofeina, izložene manjem riziku da umru od kardiovaskularnih i respiratornih obolenja, moždanog udara, povreda, nesrećnih slučajeva, dijabetesa ili infekcije, nego osobe koje ne piju kafu.

Studija je obljavljena u medicinskom časopisu Nju Ingland Džurnal of Medisin (NEJM).

Istraživači su međutim ipak primetili vrlo neznatno povećanje rizika od raka među muškarcima koji piju kafu. Međutim, među ženama nisu primetili nikakvu vezu između toga što piju kafu i smrtnosti od raka.

Da ne bi dobili lažne rezultate, autori studije su uzeli u obzir druge faktore koji utiču na smrtnost, kao što su duvan i alkoholna pića.

Istraživači međutim upozoravaju da ne mogu da budu sigurni, sa naučnog stanovišta, da konzumiranje kafe zaista produžava život.

“Kafa se najviše pije u Americi, ali veza konzumiranja kafe i rizika od smrti nije jasna. Otkrili smo da je konzumiranje kafe povezano sa smanjenjem rizika od smrti uopšte uzev. Iako ne možemo da zaključimo da postoji uzročno-posledična veza kafe i smanjenja rizika od smrti, smatramo da rezultati daju određena uveravanja da taj napitak nije loš za zdravlje”, rekao je doktor Nil Fridman iz američkog instituta, i glavni autor istraživanja.

Fridman je rekao da nema podataka o tome kako kafa smanjuje rizik od smrti jer kafa ima više od hiljadu raznih supstanci koje bi potencijalno mogle da utiču na zdravlje.

Kofein je najviše proučavan, ali u ovoj studiji se pokazalo da nema razlike između obične i kafe bez kofeina.

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Milkšejk od jagode
Milkšejk od jagode

  Potrebno: 250 gr običnog jogurta 250 ml mleka 500 gr opranih i očišćenih jagoda 1 limun Priprema: U mikser...

Close