Helsinki-Grad gde se dobro živi

Lifestyle, Putovanja — By on November 29, 2009 3:52 pm
Helsinki, Finska

Helsinki, Finska

Statusni simboli severne evropske države Finske nisu više samo Laponci, irvasi, finske saune i potomci Deda Mraza već mobilni telefoni “nokia”, finska votka i pivo, fudbalerke, putnički brodovi za kružne ture Baltičkim morem i izleti u ruski Petrovgrad.

Finska je veoma lepa i atraktivna, a najviše po

snegu i belim noćima, kada sunce zalazi u deset sati uveče, i ledu, koji ume dobro da okuje more i brodove.

Helsinki je danas moderna metropola, 2000. godine izabran je za jednu od devet evropskih kulturnih prestonica, sa 13 pozorišta, 22 crkve, 9 muzeja i univerzitet. Sa samo 550.000 stanovnika prestonica Finske danas je i svetska metropola tehnološkog razvoja, jer ima najviše internet konekcija i mobilnih telefona po glavi stanovnika na svetu.

Helsinki, Finska

Helsinki, Finska

Po nekim teorijama Finci su potomci Mongola, ali istorija tvrdi da su Šveđani mnogo više uticali na stvaranje njihove kulture. Jer je 1550. godine, upravo, švedski kralj Gustav Vasa naredio da se na jugu Finske podigne grad. Hteo je da parira Rusima i Estoncima i kraljevskim dekretom trgovci iz Ekenesa i drugih varoši prisiljeni su da se presele u grad koji je kralj Gustav nazvao Helsingfors.
Za svega 500 godina Helsinki je od švedskog ribarskog sela i male trgovačke stanice, preko ruske “rezervne prestonice” izrastao u moderan grad. Finci su nekada bili nomadsko pleme bez države, pa narod lovaca, seljaka i “švedskih konjušara”, a danas su najvredniji i najbogatiji narod ne samo Skandinavije, već i Evrope, i šire. Helsinki je ogledalo tog naroda, koji je dobio državu 1917. godine.

Helsinki, Finska

Helsinki, Finska

Helsinki je neobično lep grad. Velike art-nuvo zgrade, neoklasicizam, neorenesansa, barok, gotika, ali i moderna umetnost samo su neki od stilova arhitekture vidljivih na licima njegovih građevina. Simbol građevinskog dizajna je palata Finlandrija, sagrađena 1971. godine na obodu zaliva Toolo.
Najfrekventnije mesto u gradu je Senaatintori, trg koji ima pešačku zonu, kojom dominira moćna
crkva Svetog Nikole u belom mermeru, koju su gradili Rusi, a Finci su, inače, protestanti. Pored hrama je finski Parlament, a trgom dominira statua ruskog cara Aleksandra II, koji ima svoj obelisk i u luci.
Pijačni trg Kauppatori, sa malom zatvorenom tržnicom, takođe, putniku namerniku skreće pažnju, jer u njoj Finci nude čuveni losos i tunu, finsku votku i pivo, ali i makara kobasice, lutke Laponaca ili Samija, kako oni sami sebe zovu, male losove i irvase, lokalne rukotvorine, skupcena krzna i raznorazne rezbarije.
Zaštitni znak grada je ljupka sirena Havis Amanda u fontani, sagrađena još davne 1908. godine. Izvajala je poznata i cenjena finska umetnica Vile Valgren, inače Šveđanka poreklom. Statua je u narodu poznata i kao Manta, deo duše samih Finaca. I najbolji restoran Helsinkija, koji služi poznate riblje specijalitete iz Baltika, zove se isto kao sirena, Havis Amanda.
Ostrvska tvrđava Suomenlinna izgrađena je pre 250 godina izvan luke, ali do nje se stiže trajektom iz centra grada. Na ostrvu Katanajoka nalazi se ruska pravoslavna crkva posvećena Uspenju presvete Bogorodice. Pažnju privlači svojim crvenim ciglama i vizantijsko-ruskim stilom. Ona je projekat petrogradskog arhitkte A. M. Gornostajeva. Čudotvorna ikona Bogorodice Kazanjske, koja se nalazi u hramu, biser je ikonopisanja ruske škole.
Crkva u steni Temppeliaukio Kirkko najpoznatiji je protestanski hram i jedan od deset najneobičnijih na svetu. Sagrađen je 1969. godine u steni usred stambenog naselja, da se ne bi narušio graditeljski ambijent i služi i kao koncertna dvorana.

Helsinki, Finska

Helsinki, Finska

Obavezno treba videti i južni deo grada, Johanneksen Kirkko, neogotičku crkvu Svetog Jovana, otići do Jana Sibelijusa u bronzi na severu, Narodnog teatra, videti Olimpijski stadion sa statuom Pava Nurmija kako trči nag. Posebno su atraktivni zoološki vrt Korkeasaari i zabavni park Linnanmaki.
Prestonica Finske nije baš sjajno mesto za šoping, jer je skupa. Međutim, ako želite da imate orginalnu finsku garderobu, možete je naći u Aleksandrinoj ulici u centru grada. Prošetajte se glavnom ulicom, Pohjoisesplanadi, i svratite u butike i dućane.

Za gladne posetioce Helsiki ima čak 700 restorana, sa izuzetno kvalitetnom morskom ribom i specijalitetima od mesa. Uz uzvik “Kippis!” (“živeli!”) pije se hladno finsko pivo, u bilo koje doba dana.

Tags: , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Francuski mus

Potrebno: 250 ml mleka 200 gr crne čokolade 50 gr mlečne čokolade 2 žumanca 30 gr maslaca 200 ml slatke...

Close