Beograd će posetiti najmanje 110.000 turista

Aktuelno, Lifestyle, Putovanja, Srbija i region, Vesti — By on December 11, 2016 6:37 pm

 

Beograd će tokom novogodišnjih praznika posetiti najmanje 110.000 stranih turista, što je za oko 15.000 gostiju više nego pre godinu dana, rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

On navodi da se toliko turista u Beogradu očekuje od 29. decembra do 15. januara, i da će stranci u tom periodu ostvariti oko 270.000 noćenja u prestonici i potrošiti oko 70 evra u proseku za noć, piše “Informer”.

“Prošle godine je oko 95.000 stranih turista boravilo u glavnom gradu za novogodišnje praznike, a sada ih dolazi bar 15.000 više. Oni će obilaziti prestonicu, odsedati u hotelima i trošiti novac po restoranima, kafićima i novogodišnjim slavljima, a zahvaljujući tome grad Beograd imaće prihod od oko 20.000.000 evra“, najavljuje gradonačelnik.

Osvetljena najviša novogodišnja jelka koju je Beograd ikada imao

Hiljade Bugara za Novu godinu u Srbiji

Mali ističe da je ta suma veća od ulaganja grada Beograda u doček Nove godine, koje iznosi oko 500.000 evra. Najviše turista stiže iz Turske, Grčke, Hrvatske, Nemačke i Bugarske, a zbog direktnog leta od Beograda do Njujorka očekuju se i gosti “preko bare”.

“Pozivam sve ljude da dođu u Beograd i uživaju u novogodišnjem programu. Obećavam provod za pamćenje”, rekao je Siniša Mali.

Direktor turističke organizacije Beograda Miodrag Popović navodi da je strancima privlačan Beograd zbog brojnih prazničnih manifestacija.

Ove godine dolazi dosta Grka, a takođe su najavljeni gosti iz Velike Britanije. Tu su, kao i uvek, ‘eks-Ju’ turisti, koji će kao i svake godine ostati više dana. Strancima je zanimljiv i naš Božić i Srpska nova godina, kao i činjenica što se ovde sve slavi sa reprizom”, rekao je Popović.

Nova godina u Beogradu: Dugmići, Aca Lukas…

Aleksandar Seničić, predsednik “Jute”, kaže da stranci osim Beograda posećuju i Novi Sad i Niš, a u proseku ostaju pet dana u našoj zemlji.

Postoje tri vrste turista, oni koji dnevno troše 30 evra, spavaju u hostelima i jedu brzu hranu, oni koji potroše oko 70 evra dnevno, takođe jedu ‘s nogu’, ali troše novac na provod, kao i turisti dubokog džepa kojima za dan ‘ode’ i do 150 evra. Ovi u trećoj kategoriji odsedaju u popularnim hotelima, a osim na provodm, novac troše i na šoping”, kaže Seničić.

Mladi iz Evrope hrle u Novi Sad

I u drugim gradovima Srbije u vreme novogodišnjih i božićnih praznika boraviće mnogo stranih gostiju. Tako u Novom Sadu očekuju da će ove godine ugostiti više od 50.000 turista.

“Za doček 2017. očekujemo više turista nego ranije, posebno mladih iz Evrope kojima se naš grad dopao kada su bili na EXIT-u”, kaže portparol Turističke organizacije Novog Sada Danijela Jakovljević.

U Vranju, Nišu i Jagodini i ove godine očekuju puno turista iz Bugarske i Makedonije, što je već postalo tradicija.

“Postoji veliko interesovanje turista za doček Nove godine i već je rezervisano puno naših etno-kafana”, kaže Mića Mladenović iz gradske skupštine Vranja.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
sirniki
Ruske pogačice (sirniki) sa sirom

Potrebno: 400 gr mladog sira 2 jaja 2 kašike šećera Kašičica soli 120 gr brašna 2 kašike putera Priprema: Pomešajte...

Close