Danas je Svetski dan borbe protiv side

Lifestyle, Zdravlje — By on December 1, 2012 12:39 pm

 

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se različitim manifestacijama i u Srbiji.

U više od 30 gradova biće organizovan “Karavan testiranja” u okviru kojeg će građani moći da dobiju savete i testiraju se na HIV u kombi vozilima, kao i u nekoliko studentskih domova, instituta i domova zdravlja.

Od 1985. godine do kraja novembra 2011. u Srbiji su registrovane 2.692 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 1.100 HIV pozitivnih umrlo.

Afrički kontinent je i dalje najviše pogođen sidom, svaki dvadeseti odrasli živi s virusom HIV-a. Azija je takođe pogođena virusom, sa više od pet miliona zaraženih i 309.000 smrtnih slučajeva. U istočnoj Evropi i centralnoj Aziji, 92.000 je umrlo od side 2011. godine, a u centralnoj i zapadnoj Evropi 7.000 ljudi.

Broj zaraženih virusom HIV-a u Rusiji skoro se udvostručio za pet godina. Prema podacima UN, u Rusiji taj virus ima 1,2 miliona ljudi. Prošle godine od te bolesti u svetu je umrlo 1,7 miliona ljudi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je, povodom Svetskog dana borbe protiv side, sve zemlje članice da ulože dodatne napore da se eliminiše prenošenje virusa HIV-a sa majke na dete. On je zatražio da članice UN iskorene stigmu i diskriminaciju obolelih i zaraženih, ističući da informacije, testiranja i tretmani moraju biti svima dostupni.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” podsećaju da je testiranje na HIV jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen uzročnikom side i poručuju da bi takva praksa trebalo da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša.

Svetski dan borbe protiv side u Srbiji se ove godine obeležava pod sloganom “Ne možeš da znaš dok se ne testiraš”.

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Kim Kardašijan
Kim Kardašijan želi kraljevsko venčanje

  Kim Kardašijan je počela da planira svadbu sa Kanje Vestom, a kao model će joj poslužiti kraljevsko venčanje princa...

Close