Preporuka Srbiji za Evropsku uniju

Aktuelno, Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on October 12, 2011 4:45 pm

Mirko Cvetković i Vensan Dežer

Mirko Cvetković i Vensan Dežer

Evropska komisija predložila da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Uniju.

Komesar za proširenje Štefan File preporučio je da se Srbiji dodeli status kandidata, dok će odluka o datumu početka pregovora biti doneta naknadno, u skladu sa napretkom dijaloga Beograda i Prištine.

“Na osnovu napretka u sprovođenju reformi, saradnji sa Haškim tribunalom i pomirenja u regionu, predlažem da se Srbiji dodeli status kandidata, uz pretpostavku da Srbija nastavi dijalog sa Kosovom i u dobroj meri primeni dosad ostvarene sporazume”, izjavio je File u Briselu.

File je rekao da, pored toga, Evropska komisija predlaže da se pregovori o priključenju pokrenu čim Beograd postigne dalji napredak u ispunjavanju ključnog kriterijuma, a to su dalji koraci u normalizaciji odnosa sa Prištinom, “u smislu uslova Procesa stabilizacije i priključenja”.

“To je jedini prioritet, i on sam po sebi predstavlja potvrdu ostvarenih reformi pravosuđa, vladavine prava i drugih oblasti od ključnog značaja za ispunjavanje kopenhaških političkih kriterijuma, rekao je File.

Premijer Mirko Cvetković, kome je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer uručio mišljenje Komisije, rekao je da je veoma zadovoljan mišljenjem Komisije i ocenio da je preporuka Brisela značajno priznanje Vladi Srbije.

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Kraj ljubavi Džastina Bibera i Selene Gomez?

Selena Gomez navodno razmišlja o raskidu veze sa mladim pevačem Džastinom Biberom. Poznati par prolazi kroz krizu najviše zbog Seleninog...

Close