O kandidaturi Srbije u EU u oktobru

Aktuelno, Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on September 13, 2010 7:35 pm

Zastave EUSteven Vanakere, šef diplomatije Belgije, koja predsedava Evropskoj uniji, najavio je danas da će pitanje kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji biti na dnevnom redu narednog sastanka Saveta Unije za opšte poslove u oktobru.

Vanakere je objasnio da je veliki broj zemalja članice Unije bio za razmatranje srpske kandidature, a predstavnica Slovenije – da to iz tehničkih razloga nije bilo moguće već sada, jer je na čelu Holandije prelazna vlada.

Belgijski ministar je podsetio da je Srbija usaglasila rezoluciju o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda u Hagu sa Unijom.

Vanakere je naglasio da je upućivanje srpske aplikacije Komisiji plod rada “koji su učinile ne samo 27 država članica EU, nego i predsednik Srbije Boris Tadić u naporima da se dođe do rezolucije prihvatljive za sve”.

Odluka o kandidaturi Srbije u EU predviđena za oktobar bila je i očekivana od strane premijera Mirka Cvetkovića.

On je novinarima u “Hajatu” rekao da teoretski postoje šanse da to bude i danas, ali da to ne očekuje, jer je suviše rano da se obave sve konsultacije unutar EU.

I Potpredsednik vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je jutros da očekuje da u oktobru, a u svakom slučaju do kraja godine, bude doneta konkretna odluka o prosleđivanju kadidature Srbije na razmatranje Evropskoj komisiji.

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Zavodljive mašnice

Jedan detalj s mašnom dovoljan je da osvežite garderobu i unesete dozu ženstvenosti u vaš izgled. Sandale neutralne boje ukrašene...

Close