Policija: Brejvik je duševno zdrav, ali “potpuno zao”

Najsvežije vesti, Vesti — By on July 27, 2011 2:37 pm

Anders Bering Brejvik

Anders Bering Brejvik

Anders Bering Brejvik je duševno zdrava, ali “potpuno zla” osoba, izjavila je direktorka norveške policijske bezbednosne službe Jane Kristiansen, i naglasila da za sada nema dokaza da je Anders Bering Brejvik, koji je u petak u dva napada ubio 76 ljudi, bio povezan sa drugim ćelijama u zemlji ili Velikoj Britaniji.

“Do sada nismo pronašli dokaze o drugim ćelima, ni u Norveškoj, ni u Velikoj Britaniji”, kazala je Kristiansen za Bi-Bi-Si, ističući da je u okviru ovog slučaja to glavni predmet istrage.

U medijskim izveštajima ove nedelje, koji su se pozivali na Brejvikov “manifest”, objavljen na dan napada, govorilo se o tome da je on bio povezan sa britanskom ekstremnom desnicom i da je bio u kontaktu sa Engleskom ligom odbrane.

Kristiansen je rekla da u istrazi o tome da li je ovih kontakata zaista bilo, pored norveške policije učestvuje i britanska kontraobaveštajna i bezbednosna služba MI5.

Krajnje desničarska stranka EDL negirala je da je bila u kontaktu sa Brejvikom.

Brejvikov advokat Gir Lipestad izjavio je juče da sve u vezi sa ovim slučajem ukazuje na to da je njegov klijent umno poremećen, a da će se lekarskim analizama utvrditi njegovo psihijatrijsko stanje.

Međutim, direktorka norveške policijske bezbednosne službe misli drugačije, javio je AFP.

“Radila sam kao advokat odbrane i po mom mišljenju, jasno je da je reč duševno zdravoj osobi, jer je predugo bio potpuno fokusiran i sasvim je precizno delovao”, rekla je Kristiansen, ističući da je, prema njenom mišljenju, reč o “potpuno zloj” osobi.

Brejvik je na prvom saslušanju u ponedeljak priznao da je izvršio i napad u Oslu, u kojem je u ekploziji poginulo osmoro ljudi, i napad na ostrvu Utoja, gde je ubio najmanje 68 osoba.

On, prema rečima advokata, do sada nije pokazao da se kaje zbog ovih ubistava.

(Blic)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Tasos za 199 evra

Tasos važi za najzelenije grčko ostrvo i poznato je po redovima maslinjaka i borovih šuma na planinama. Zbog toga ga...

Close