Tikvice – bogat izvor vitamina C

Zdrava hrana, Zdravlje — By on August 3, 2013 7:16 pm

 

Tikvice su jedna od najčešće korišćenih letnjih namirnica. Odlično se slažu s nizom ukusa i začina, poput bosiljka i ruzmarina, a od njih možete da napravite glavno jelo, prilog, salatu ili da ih čak koristite umesto testa u vegetarijanskim specijalitetima.

Poznate i kao letnja superhrana, tikvice sadrže više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. Ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti očiju poput katarakte.

Osim toga, ovo zeleno povrće sadrži beta karoten, a brojna istraživanja potvrdila su kako ishrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih obolenja i od bolesti koronarnih arterija.

Vitamin C u tikvici štiti od raka i srčanih bolesti i pomaže telu u odbrani od virusnih infekcija, dok kalijum održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, normalni krvni pritisak i rad srca.

Letnje tikvice su mekše i kremastije od onih koje dozrevaju zimi, a njihov blagi ukus odlično se slaže s bosiljkom, majčinom dušicom i ruzmarinom.

Mali savet: Kada kupujete tikvice, birajte one manje i čvršće, jer veće znaju da budu vodenaste i pune semenki. Tikvice čistite tako što ih operete ili istrljate mokrom krpom, a jestivi su i cvetovi tikvica.

(B92)

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Audio kaseta
Audio-kasete pune 50. godina!

  Vrelog avgusta 1963. godine kompanija Philips predstavila je svoj novi proizvod, audio-kasetu, izum koji je obeležio živote generacija narednih...

Close