Trešnja – za zdravlje i za lepotu

Lifestyle, Zdrava hrana, Zdravlje — By on May 27, 2012 8:17 pm

 

Trešnje malo koga ostavljaju ravnodušnim, a reč je o izuzetno zdravom voću, jer slasni plodovi obiluju korisnim sastojcima.

Trešnje za lepotu

Međutim, najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo, te sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Aromatični loptasti plodovi, takođe, mogu da spreče nastanak celulita, a skoro je na američkom univerzitetu u Vermontu dokazano da su antocijanidini dobri i protiv upale mišića i grčeva u listovima nogu.

Trešnje su odlične za zdravlje

Osim toga što podstiče dobar izgled, ovo voće, zahvaljujući zaštitnim kiselinama i voćnom šećeru, poboljšava rad želuca, creva i pankreasa, a samim tim i varenje.

Trešnje imaju veliku količinu vitamina C i cinka koji su veoma važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv, piše RTS.

Trešnje izbacuju višak vode iz organizma, rasterećuju srce, krvotok i aktiviraju jetru i bubrege. Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da spreče nastanak karijesa i probleme sa desnima poput paradontoze

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Slavica Đukić Dejanović
Istog dana konstitutivna sednica i zakletva

  Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović najavila je da će konstitutivna sednica novog saziva parlametna i sednica na kojoj će...

Close