Ivanjica

Lifestyle, Putovanja — By on December 5, 2009 7:39 pm

Ivanjica1Ivanjica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, u oblasti Starovlaških planina i u živopisnoj dolini reke Moravice, okružena šumovitim padinama planina Golije, Javora, Mučnja, Murtenice i Čemernice, na nadmorskoj visini od 468 m. Od Beograda je udaljena 224 km. Do Ivanjice vode dva magistralna puta – jedan iz Čačka preko Guče, a drugi iz Užica preko Požege.

Klima je umereno-kontinentalna, sa blagim snežnim zimama i svežim sunčanim letima. Obilje zelenila i šuma, potpuno odsustvo magle i aerozagadjenja, doprineli su da Ivanjica bude proglašena vazdušnom banjom. Takođe, planina Golija proglašena je parkom prirode i pod zaštitom je UNESCO-a, kao rezervat biosfere.

Lečenje se sprovodi u Zavodu za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti krvi “Ivanjica”. Medicinski deo Zavoda čine internističko-hematološki blok i blok fizikalne medicine i rehabilitacije.

Klima Ivanjice pogoduje lečenju:

* anemije razne etiologije
* maligne hemopatije u potpunoj i nepotpunoj remisiji
* trombocitopatije i leukopenije
* hroničnih respiratornih oboljenja (bronhitis, astma, emfizem)

VodopadZavod pruža mogućnosti i za pripreme sportista i rekreativnu nastavu.

U Ivanjici se nalazi crkva sagrađena 1836. godine posvećena caru Konstantinu i carici Jeleni. Nedaleko od Ivanjice, u mestu Kumanica, nalazi se Rimski most, a u samom gradu, na reci Moravici, nalazi se najveći jednolučni most na Balkanu.

Turističku ponudu Ivanjice upotpunjuju brojni kulturno-istorijski spomenici: Spomenik-mozaik, delo Djordja Andrejevića-Kuna, Crkva na Palibrčkom grobu, sazidana na grobu Kosovskog junaka Boška Jugovića. Na prostorima oko reke Moravice nalazi se 40 sakralnih spomenika, od kojih su najznačajniji manastir Kovilje (iz prve polovine 13. veka), crkve Sv. Kuzmana i Damnjana u Ostatiji (17. vek), crkva Sv. Preobraženja u Pridvorici (12. vek), crkva Sv. Nikole u Brezovi, crkva Sv. Arhangela Mihajla u Prilikama, crkva Sv. Cara Konstatina i Carice Jelene u Ivanjici.

Posebnu atrakciju čini Satelitska stanica u Prilikama i vodopad na reci Moravici.

IvanjicaBrze planinske reke bogate su ribom, posebno pastrmkom i klenom. Na području opštine Ivanjice nalazi se nekoliko izvora mineralne vode, kao i golijska jezera Tičar i Nebeska suza.

(TOS)

Tags: , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Knjiga “Hvala za uspomene”

Sesilija Ahern je već stekla slavu prvim romanom " P. S. Volim te". Ova nova knjiga mlade autorke se čita...

Close