Banja Koviljača

Lifestyle, Putovanja — By on March 7, 2010 5:25 pm

Banja Koviljača

Banja Koviljača

Banja Koviljača je gradsko naselje u zapadnoj Srbiji, i administrativno pripada opštini Loznica u Mačvanskom okrugu.

Smeštena je u zagrljaju reke Drine, i planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m.

Arheološka istraživanja su pokazala da je prostor Banje Koviljače bio davno naseljen. Ima ostataka po kojima se zaključuje da je tu bilo veliko rimsko naselje Genzis.

Danas je ova banja veoma poznata kao mesto za odmor, rekreaciju i lečenje.

Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno – istorijski spomenici, neodoljiv su izazov za razvoj svih vidova turizma.

Do Banje Koviljače drumski se stiže, iz Beograda, autoputem Beograd–Ruma, a zatim regionalnim putem Ruma–Šabac–Loznica–Banja Koviljača (145 km), iz Novog Sada regionalnim putem Novi Sad–Ruma–Šabac–Loznica–Banja Koviljača (143 km).

U Banji Koviljači postoji železnička stanica na pruzi Beograd – Mali Zvornik, ali njom saobraćaju samo lokalni vozovi.

Najbliži aerodrom je u Beogradu (135 km). Granični prelaz ka Bosni i Hercegovini udaljen je 5 km. Banja Koviljača je odličnim drumskim vezama spojena sa Banja Lukom i Sarajevom.

Banja Koviljača ima smeštajne kapacitete koji zadovoljavaju zahteve svakog gosta. Tu su: vile, hoteli, potrebna bolnica za rehabilitaciju, Wellness centri, Wellness programi.

U samoj blizini banje nalaze se turističke znamenitosti, kao što su: Selo Tršić-rodno mesto velikana srpske književnosti i kulture Vuka Stefanovića Karadžića, Srednjevekovni manastir Tronoša, Manastir Sv. Nikola, planina Gučevo sa svojim lepotama i druge turističke atrakcije.

Kraljevska banja, kako se još naziva banja Koviljača, jer je u njoj u svoje vreme boravio i Kralj petar I Karađorđević, svoj epitet mondenske lepotice i poznatog banjskog lečilišta dostojanstveno je očuvala i danas.

Pogledajte takođe:

Vrnjačka BanjaTags: , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Jay Z i Beyonce posetili Belu kuću

Prošlog meseca Jay Z je izjavio kako još uvek nije posetio Belu kuću. Ta njegova izjava se pretvorila u stvarnost....

Close