Šta stoji u dogovoru Beograda i Prištine?

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on February 25, 2012 4:18 pm

 

Timovi Beograda i Prištine u Briselu su u petak postigli sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova.

Tanjug objavljuje neslužbeni prevod tog dokumenta:

1. Obe strane potvrđuju privrženost efikasnoj, inkluzivnoj i reprezentativnoj regionalnoj saradnji.

2. U tom smislu ‘Kosovo*’ je jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

3. Fusnota koja će se primenjivati uz zvezdicu uz naziv iz člana 2. glasiće
“Ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”.

4. ‘Kosovo*’ učestvuje samostalno i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima.

5. Kada se budu sklapali i/ili potpisivali novi ugovori, predstavnik ‘Kosova*’ će se potpisati ispod naziva navedenog u članovima 2. i 3.

6. Što se tiče izmena postojećih sporazuma potpisanih od strane Unmika, ništa od ovih zaključaka neće biti tumačeno na štetu zakonskih prava Unmika. Predstavnik Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik) biće pozivan na sastanke koji se organizuju u okviru dogovora čiji je Unmik potpisnik. Na Unmiku je da odluči da li će da prisustvuje bilo kom sastanku.

7. Domaćini sastanaka biće podsticani da izbegavaju isticanje nacionalnih simbola osim njihovih sopstvenih i simbola EU, uzimajući u obzir statute relevantnih organizacija.

8. EU kao posrednik informisaće relevantne regionalne organizacije i tela o ovim sporazumima o nazivu, predstavljanju i potpisu. Oni treba da se primene u praksi organizovanja regionalnih skupova. EU će nadgledati primenu ovih rešenja.

9. Obe strane i EU će tražiti od partnera da podrže ove dogovore i da pomognu u njihovoj primeni.

10. Regionalne organizacije na koje se odnose ovi zaključci su postojeće i buduće međuvladine organizacije ili sporazumi čiji je cilj da promovišu saradnju ili integraciju u regionu Balkana. “Regionalni sastanci” uključuju sastanke ovih organizacija, kao i ad hok ili neformalne sastanke sa sličnim ciljevima. To takođe uključuje sastanke sa institucijama EU u kontekstu evropske agende.

11. Ova rešenja su usvojeni na privremenoj bazi.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Film "Zućko, prica o Radivoju Koraću"
Film ” Žućko, priča o Radivoju Koraću”

  "Žućko, priča o Radivoju Koraću" jeste film o prvoj svetskoj košarkaškoj zvezdi s ovih prostora, o njegovoj izuzetnoj sportskoj...

Close