Jagode su dobre za povišen krvni pritisak

Aktuelno, Lifestyle, Zdrava hrana, Zdravlje — By on June 18, 2014 8:35 pm

 

Ukoliko imate povišen krvni pritisak, komzumiranje jagoda može vam pomoći da ga normalizujete.

U istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu na Floridi, a u kome je učestovovalo 60 žena koje su prošle menopauzu, dvema grupama učesnica su u periodu od osam nedelja davane jagode i placebo lekovi. Sve učesnice imale su blago ili umereno povišen krvni pritisak, koji je meren pre i nakon ove studije.

Hipertenzija je uobičajena nakon menopauze, objašnjavaju stručnjaci, najverovatnije zbog promene rada hormona i dobijanja na kilaži. Žene koje su učestvovale u istraživanju imale su krvni pritisak viši od 130/85, ali niži od 160. Nakon osam nedelja, po završetku studije, krvni pritisak kod većine učesnica bio je niži.

Stručnjaci naglašavaju da jagode mogu da pomognu u regulisanju krvnog pritiska zbog toga što su bogate antioksidantima – supstancom koja oslobađa endotela, obloge unutar krvnih sudova. Oslobađanje endotela proširuje arterije, snižavajući krvni pritisak.

Zato, ako imate problem sa hipertenzijom, navalite na jagode!

(Mondo)

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Kim Kardašijan
Kim Kardašijan kreira svoju video igru!

  Kim Kardašijan se očigledno ne zadovoljava činjenica da je u medijskom svetu maksimalno eksponirana, pa sada želi da svoju...

Close