Priprema za izmenu Ustava Srbije

Srbija i region, Vesti — By on March 9, 2010 11:55 am

Skupština SrbijeDržavni vrh priprema izmene Ustava Srbije a planirane promene odnosiće se na preciznije definisanje decentralizacije zemlje, kao i na pitanja blanko ostavki, pravosudnog sistema, ljudskih prava i odnosa domaćeg i evropskog zakonodavstva, pišu Večernje novosti.

U izdanju od utorka, list navodi da bi “redizajniranje” Ustava trebalo da bude završeno do ulaska Srbije u Evropsku uniju, a da će se odvijati “pod budnim okom” predsednika Borisa Tadić, koji je, navodno, najavio da će formirati komisiju za izmene najvišeg pravnog akta, u cilju regionalizacije.

Novosti saznaju da će na čelu komisije biti bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić. On je “Novostima” rekao da ni pokrajina ni regioni ne smeju imati ništa od atributa državnosti, i da težište nadležnosti treba da bude na ekonomiji, infrastrukturi, socijalnoj politici i kulturi, ali nije želeo da komentariše navode da će predvoditi komisiju jer još nije dobio zvaničnu ponudu.

Prema njegovoj proceni, biće potrebno najmanje dve godine da bi se došlo do teksta novog Ustava, koji bi u Skupštini morao da bude potvrđen dvotrećinskom većinom.

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Premijerno prikazan spot Zdravka Čolića i Gorana Bregovića (video)

Najavljivana premijera spota za pesmu "Manijači" Zdravka Čolića i Gorana Bregovića premijerno je prikazana za vikend. Goran i Čola su...

Close