U Srbiji obeležen Dan državnosti

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on February 15, 2012 5:30 pm

 

Svečanostima širom Srbije obeležen je Dan državnosti, a predsednik Boris Tadić je poručio da je to praznik svih građana Srbije i zahvalio se svima onima koji u teškim vremenima ime naše zemlje stavljaju u centar svetskih događaja na najpozitivniji način.

Centralna manifestacija povodom Dana državnosti održana je u Narodnoj skupštini Srbije kojoj su prisustvovali predsednik Tadić, premijer Mirko Cvetković i predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Tadić je u svom obraćanju istakao da se današnji dan slavi kao dan ustavnosti i slobodarskih tradicija.

“To je dan koji označava stoletni hod ka osvajanju ličnih prava i sloboda u Srbiji”, dodao je on.

Pre obraćanja, Tadić je uručio istaknutim pojedincima i ustanovama odlikovanja za naročite zasluge u oblasti sporta, kulture, bezbednosti, medicine, nauke…

Predsednik je odlikovao 17 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima tenisera Novaka Đokovića, pozorišnog reditelja Dejana Mijača, teatrologa Jovana Ćirilova, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačku stanicu Patnica, doktora Miodraga Stojkovića, kao i pojedine pripadnike Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije MUP i Vojske Srbije.

U ime odlikovanih obratili su se teatrolog Jovan Ćirilov i teniser Novak Đoković. Ćirilov je rekao je da je to priznanje podsticaj za dalji rad, a mladima poručio da je pred njima mirnodopski život uz prednosti demokratije i slobode.

Najbolji teniser sveta je poručio da će nastaviti da na međunarodnoj sceni Srbiju predstavlja na najbolji mogući način. Predsednica srpskog parlamenta je prethodno otvorila u Domu Narodne skupštine Srbije izložbu svih ustava Srbije, od Sretenjskog do Ustava Kraljevine iz 1903. godine, i poručila da je “naša prošlost obavezujuća za našu budućnost” i da je ljubav prema narodu možda bitnija od svega.

Ranije danas premijer Cevtković je na Oplencu u Topoli položio lovorov venac i uz visoke državne i vojne počasti odao poštu voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka i prvom vladaru obnovljene Srbije. Cvetković je u crkvi Svetog Đorđa, na Karađorđevom grobu, u ime vlade položio venac na kojem piše: “Slavom ovenčanim precima Vlada Republike Srbije”.

U Marićevića jaruzi kod Orašca, takođe ranije danas, takođe je obeležen Dan državnosti i i 208. godišnjica Prvog srpskog ustanka. Sa mesta odakle je vožd Karđorđe poveo ustanike na oslobođenje od osmanlijske vlasti, ministar kulture Predrag Marković poručio je da su dostojanstvo i samopoštovanje ono što mi danas slavimo.

Marković je podsetio na istorijske činjenice vezane za borbu srpskog naroda protiv Turaka početkom 19 veka, i naglasio značaj donošenja Sretenjskog ustava iz 1835. godine. Vladika šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenstva šumadijske eparhije, održao je pomen ustanicima iz 1804. godine.

Održan je i prigodan kulturnoumetnički program, a okupljenima se obratio i princ Aleksandar Karađorđević koji je rekao da su Orašac i Oplenac simbol moderne srpske države i slobode.

Ovaj skup su i ove godine ekstremno desne grupe iskoristile kao priliku za manifestovanje svojih stavova, a ministar kulture Predrag Marković im je uzvratio da je to što rade – običan vašar.

Dan državnosti Srbije, 15. februar, ustanovljen je kao nacionalni praznik 2001. godine u sećanje na dva važna događaja iz srpske istorije – početak Prvog srpskog ustaka protiv Otomanskog carstva 1804. godine i donošenja Sretenjskog ustava 1835. godine.

Taj dan, 15. februar, koji pada na verski praznik Sretenje, uzet je kao početak stvaranja moderne srpske države.

 

(Tanjug)

 

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Naslovnica Kejt Apton
Manekenka Kejt Apton na naslovnici “Sports Illustrated”

  Kejt Apton novo je zaštitno lice magazina "Sports Illustrated" za 2012. godinu, a veliki bilbordi sa kojih se smeši...

Close