Raspisani parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori za 6. maj

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on March 13, 2012 4:24 pm

 

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je danas parlamentarne izbore u Srbiji za 6. maj, a predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović raspisala je za isti datum izbore za lokalnu samoupravu.

Izbori za Skupštinu Vojvodine biće održani 6. maja, zajedno sa lokalnim i parlamentarnim, saopštio je danas predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Predsednik Srbije potpisao je Odluku o raspisivanju izbora u 12 sati u zgradi predsednika.

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se republički izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana, što znači da će građani na birališta izaći najkasnije 29. aprila ili 6. maja.

Kada su u pitanju lokalni izbori, zakon propisuje da izbori za odbornike moraju da budu sprovedeni najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnim odbornicima.

Izbore za lokalne odbornike raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a od raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60 dana.

Izbori za Skupštinu AP Vojvodine raspisuju se najkasnije 90 dana pre isteka mandata poslanicima i moraju da se okončaju u roku od 60 dana. Prema Statutu Vojvodine, izbore za poslanike u pokrajini raspisuje predsednik vojvođanske skupštine.

Izbori u Vojvodini se sprovode po kombinovanom izbornom sistemu u skladu sa odlukom o izboru poslanika. Po toj odluci, od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine, 60 se bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Andrija Milošević
Andrija Milošević u vezi sa Kubankom

  Andrija Milošević se pre nekoliko dana vratio sa Kostarike, gde je snima rijaliti "Survivor". Iako je u medije procurela...

Close