Dan svehrišćanske žalosti

Najsvežije vesti, Vesti — By on April 2, 2010 4:29 pm

Veliki PetakHrišćanski vernici koji u petak obeležavaju Veliki petakdan Hristovog raspeća, preplavili su ulice jerusalimskog starog grada.

Veliki petak je dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude razapet na krstu.

Hodočasnici koji na leđima nose drvene krstove u duborezu ili jednostavne metalne krstove uputili su se danas ka Golgoti – mestu Hristovog raspeća.

Vernici se okupljaju kod Crkve svetog groba gde je, kako se veruje, Isus sahranjen, a tri dana kasnije vaskrsao.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta a oni koji poštuju pravila, u znak žalosti, pripremaju hranu na vodi ili čak uopšte ne jedu i ne piju do zalaska sunca.

U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi i u kući i u polju. U nekim krajevima je običaj da se na Veliki petak farbaju jaja i to samo u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Veliki petak je za hrišćane izraz poštovanja prema žrtvi Hristovoj i vere da svako stradanje prethodi Vaskrsenju kao i da – bez stradanja i smrti nema vaskrsenja.

Ove godine sve hrišćanske crkve slave Uskrs u nedelju, 4. aprila.


Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Horoskop za april 2010. godine

OVAN Delujete vrlo energično u svojim namerama, ali ne možete istovremeno da se angažujete na paralelnim stranama i da ispratite...

Close