Ukrasite uskršnja jaja voskom

Aktuelno, Kuća, Lifestyle — By on April 17, 2014 11:24 am

 

Metoda ukrašavanja uskršnjih jaja voskom, koja se koristi vekovima, gotovo je zaboravljena. Pogledajte kako da išarate jaja na ovaj način. Nije lako, ali vredi truda.

Potrebni su vam komad drveta, parče lima i malo mašte. Jaja se šaraju takozvanom šaralicom, koju možete kupiti, a možete je i napraviti tako što ćete na komad drveta dužine oko deset centimetara, u obliku olovke, staviti parče zašiljenog lima i pričvrstiti ga žicom.

Takođe, umesto lima možete da iskoristite vrh penkala, tako što ćete pre toga napraviti prorez u drvenom štapiću gde ćete ubaciti pero penkala.

Važno je da nabavite pravi vosak. Možete iz sveću izvaditi fitilj, blago je ugrejati i napraviti loptu.

Pre nego što počnete da šarate jaja, kuglicu od voska stavite na šaralicu i prinesite je upaljenoj sveći kako bi vosak loptastog oblika pocrneo. Pazite da ga ne prinesete previše blizu sveći jer će se istopiti.

Ovako “načađen”, odnosno pocrneli vosak stavite na nokat palca, šaralicu zagrejte na plamen sveće, umočite u kuglicu na prstu, kratko je vratite na plamen, a zatim crtajte željene šare sve dok ostaje crni trag na jajetu. Nakon toga ponavljajte postupak.

Važno je da znate da jaja na ovaj način treba ukrasiti pre kuvanja. Tek kada ih iscrtate voskom, potopite ih u hladnu vodu u koju ste rastvorili kesicu sa bojom, i obarite ih.

Tokom kuvanja, vosak postepeno spade sa jaja, ostavljajući šare u boji ljuske, a neišarani deo jaja ofarbaće se u boju iz kesice.

Ukoliko jaja potopite u toplu vodu, vosak sa jaja će se naglo istopiti i neće ostati svetliji trag, odnosno šare.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Pecenica sa suvim sljivama
Pečenica sa suvim šljivama

  Potrebno: 1 kg svinjske pečenice 500 gr suvih šljiva 2 dl belog vina so biber 60 gr maslaca 2...

Close