U susret Uskrsu – Farbanje uskršnjih jaja

Aktuelno, Kuća, Lifestyle, Najsvežije vesti — By on April 1, 2010 8:00 pm

Običaj je da se na Veliki petak (ili na Veliki četvrtak) uoči Vaskrsa farbaju jaja i poklanjaju bližnjima.

Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su Hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja. U nedelju kada je Hristos vaskrsao kokoške su zaista pronele crvena jaja. Prvo uskršnje jaje čuva se godinu dana – i ono se naziva čuvarkuća.

Danas se jaja ne farbaju samo u crvenoj boji. Postoji veliki broj veštačkih boja u koja se mogu obojiti jaja.

Mi ćemo sa vama podeliti neke od domaćih načina za farbanje jaja:

  • Jaja bi najpre trebalo da operete u razblaženom sredstvu za pranje posuđa, kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Zatim ih na tradicionalan način možete ofarbati u tople crvene ili žute tonove u vodi u kojoj su prethodno iskuvane ljuske crnog luka, crvenog luka, cvekla, orahov list, crni slez, gospin cvet ili u soku od zove. Naravno, da bi jaja bila šarena, umesto kupovnih sličica, možete na njih preneti motive tankih listića (npr. peršuna, paprati i sl). To ćete lako učiniti ako na jaja, pre nego što ih spustite u vodu sa farbom, prilepite ove listiće, učvrstivši ih tankim najlon čarapama koje ćete čvrsto obaviti oko jaja i zavezati. Jaja nepravilno možete obmotati i ljuskama crnog luka, zavezati ih najlon čarapom ili gazom i skuvati, da biste dobili šare neverovatnih oblika.

To, međutim, nije jedini način za dobijanje šara na jajima. Jaja veoma jednostavno, a veoma efektno, možete da ofarbate prema šari koju ste sami osmislili najobičnijim tačkicama.

  • Jaja najpre oblepite finim tufnicama od voska. Potom ih ofarbajte hladno umućenom bojom, a kad se osuše, odstranite vosak. Iako najjednostavnija, tačkice nisu jedina šara koju možete dobiti pomoću voska, ali to već zavisi od vaše umešnosti i kreativnosti.
  • Ako imate decu mlađeg uzrasta, iskoristite i tempere boje, kako bi dobili originalne šare.

U svakom slučaju izbor je na vama. Mali savet: Ofarbana jaja će dobiti visok sjaj i naročito intenzivne boje ako ih premažete krpom na koju ste prethodno naneli malo ulja.

Tags: , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Ženska obuća – Ravne čizme i čizmice

Iako nas je zima napustila sa prvim zracima sunca, ženska obuća je uvek aktuelna tema. Ovaj put govorićemo o ravnim...

Close