SPC i vernici proslavljaju Uskrs

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on April 15, 2012 7:01 pm

 

Pravoslavne crkve i vernici obeležavaju Vaskrsenje Hristovo, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.

Pravoslavni vernici slave Vaskrsenje Isusa Hrista, hrišćanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje.

Proslava Uskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima u crkvama, a nastavljena je svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

Srpski patrijarh Irinej služio je jutarnju uskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Liturgiji su pored velikog broja građana prisustvovali premijer Mirko Cvetković, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, šef diplomatije Vuk Jeremić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Ponoćnu vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru služio je patrijarhov vikarni episkop hvostanski Atanasije.

Uz prazničnu liturgiju, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve čita se poslanica patrijarha Irineja.

Patrijarh je pozvao vernike da “zdravo i trezveno prate događaje i vreme u kome živimo” i razlikuju dobro od zla, privremeno od večnog, i poručio da život provodimo u punom osećanju odgovornosti, “čuvajući se da niko zbog nas ne zaplače i ne bude žalostan”.

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Partizan sve bliži tituli prvaka Srbije

Partizan je pobedio Javor 2-1, dok je Crvena zvezda igrala 0-0 sa Novim Pazarom. Crno-beli imaju prednost od deset bodova...

Close