Senf je veoma zdrav

Zdrava hrana, Zdravlje — By on April 12, 2012 10:57 pm

 

Osim što je savršen dodatak jelima, senf je izuzetno zdrav. Ovaj premaz se pravi od biljke slačice koja se već vekovima koristi kao začinska biljka.

Semenke slačice su odličan izvor selena i Omega3 masnih kiselina, a u velikoj količini sadrže gvođže, kalcijum, cink, mangan, magnezijum, niacin i dijetalna vlakna.

Kao i ostale kupusnjače, semenke slačice sadrže velike količine fitonutrijenata – glukozinolata. Ponovljena istraživanja pokazala su delotvornost tih materija u sprečavanju rasta ćelija tumora, posebno onih koje zahvataju sistem za varenje.

Selen, kojim obiluju semenke slačice, pomaže u sprečavanju jakih asmatičnih napada, smanjenju simptoma reumatičnog artritisa i preventivno deluje kod razvoja tumora. Magnezijum ima udela u smanjenju krvnog pritiska, kod napada migrene i sprečavanja srčanog infarkta kod ljudi koji boluju od arteroskleroze ili šećerne bolesti.

Slačica ujedno stimuliše apetit i varenje i pročišćava sinuse na jednak način kao i čili papričice.

Senf je odličan izvor belančevina i selena, dobar je izvor vitamina E, magnezijuma, gvožđa i fosfora.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Uskršnja jaja
Interesantni načini za bojenje uskršnjih jaja

  Predstavljamo vam nekoliko ideja za farbanje jaja, koja će biti fantastična dekoracija na vašoj prazničnoj trpezi.   1. PRESLIKAVANJE...

Close