Negativno dejstvo mangana na inteligenciju

Lifestyle, Zdravlje — By on October 28, 2010 8:37 pm

Dete pišeDeca koja piju vodu s visokom koncentracijom mangana pokazuju niži stepen inteligencije nego prosečna deca koja nisu izložena ovom metalu.

Na osnovu studije koja je obuhvatila više od 350 dece koja su se snabdevala pijaćom vodom iz bunara u Provinciji Kvebek u Kanadi, naučnici su pronašli povezanost između nivoa managana u vodi i koeficijenta inteligencije. Vodeći istraživač u ovoj studiji, Mariz Bušar sa Univerziteta u Montrealu, izjavila je da su na osnovu studije ustanovili da je koeficijent inteligencije dece koja su bila izložena visokoj koncentraciji mangana u poređenju sa decom koja nisu bila izložena tome bio za šest poena niži, što predstavlja vrlo značajnu razliku.

Ispitivano je 362 dece starosti od 6 do 13 godina koja su testirana u pogledu opštih spoznajnih sposobnosti, sposobnosti izražavanja i sposobnosti zapažanja. Navedene zaključke istraživači su mogli da izvedu davanjem upitnika o vrsti pijaće vode koju su deca koristila, načinu ishrane i vrsti hrane koju su unosila.

Mangan se smatra osnovnim sastojkom u ishrani i nalazi se u povrću, voću i žitaricama. Međutim, ukoliko se unosi u velikim količinama, predstavlja snažan neurotoksin. Izlaganje visokim koncentracijama mangana kroz posao koji se obavlja ili kroz okruženje – dovodi do neuroloških promena i kod dece i kod odraslih. Smatra se da mangan negativno utiče na dopamin i serotonin, neurotransmitere koji su vrlo važni za spoznajni proces.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Katarina Živković tuži Bakija

Popularna pevačica i bivša farmerka Katarina Živković odlučila je da tuži densera Bakija. Kako "Alo" saznaje, zvezda Granda odlučila se...

Close