Kako pobediti prolećni umor

Zdravlje — By on April 6, 2012 12:30 pm

 

Nije neobično da se smenom godišnjih doba javljaju i propratni fizički simptomi.

Simptome tzv. prolećnog umora kao što su glavobolja, iscrpljenost, pospanost, promene raspoloženja ili pad koncentracije bitno je razlikovati od hroničnih smetnji i poremećaja kao što su hipoglikemija ili kandidijaza.

Ishrana je samo jedan od koraka intervencije, a pozitivno može delovati i svakodnevni boravak na suncu (možemo ga nazvati prirodnim antidepresivom koji deluje i na biosintezu životno važnog vitamina D), kretanje, popodnevni odmor, tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom i uspostavljanje dnevnog bioritma (ustajanje i odlazak na počinak u vek u isto vreme).

Organizmu će u proleće posebno dobro doći kratkotrajni post ili dobro osmišljen program detoksikacije, koji uključuje dovoljno svežeg voća i povrća i tečnosti u obliku vode, bistrih supa i sveže ceđenih sokova kao i dodataka ishrani koji služe izlučivanju skupljenih toksina iz organizma.

Pomoć mogu pružiti i biljne mešavine za čišćenje jetre i bubrega, poput maslačka ili korena čička i sleza.

Preporučljivo je jesti hranu niskog glikemijskog indeksa da bi se sprečila nagla hipoglikemija i umor koji je prati. Poželjno je izbaciti beli hleb, testeninu i proizvode od belog pšeničnog brašna, a zameniti ih integralnim, celim žitaricama, koje zbog sadržaja prehrambenih vlakana sporije otpuštaju šećer u krv.

Posebno dobar efekat po organizam imaju špargle, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado i namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih voćnih i povrćnih salata.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Džesika Bil i Džastin Timberlejk
Ženi se Džastin Timberlejk

  Američki pevač Džastin Timberlejk i američka glumica Džesika Bil ovog leta planiraju veliko venčanje. Par je nedavno bio u...

Close