Simptomi virusa Zapadnog Nila

Lifestyle, Zdravlje — By on August 9, 2013 3:09 pm

 

U Srbiji je ove godine dosad registrovano 29 obolelih od virusa groznice Zapadnog Nila, a novi slučajevi se mogu očekivati sve dok postoji aktivnost komaraca koji prenose ovu zarazu.

“Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” potvrdili su da je 23 obolelih registrovano na teritoriji Beograda, dvoje su iz Smedereva, a ostali su iz Rume, Pančeva, Valjeva i Temerina”, rekla je Tanjugu šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u institutu dr Bojana Grgić.

Ona je istakla da, među 29 obolelih koji su se u julu i avgustu lečili ili leče od zaraze virusom groznice Zapadnog Nila, njih 27 imalo tešku kliničku sliku, sa dijagnozama encefalitisa (upale mozga), meningitisa (zapaljenja moždane opne) ili meningoencefalitisa i da je dvoje umrlo.

“Teža klinička slika javlja se češće kod osoba starijih od 50 godina, naročito ako su prisutna hronična oboljenja. Imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema mogu da povećaju rizik za pojavu težeg oblika bolesti”, rekla je dr Grgić.

Ona je izjavila da je 24 obolelih u Srbiji bilo starije od 50 godina, a 17 je imalo i teže hronično oboljenje.

Navodeći da se virus Zapadnog Nila ne prenosi među ljudima putem kontakta, ona je dodala da groznica nastaje tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca i da bolest kod oko 80 odsto inficiranih protiče bez tipičnih simptoma koji su slični prehladi.

Povišena telesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, osip na koži, natečeni limfni čvorovi, bol u očima, su najčešći simptomi.

Simptomi teške infekcije su nepodnošljive glavobolje, ukočenost vrata, dezorijentacija, podrhtavanje, loša koordinacija, iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama.

Ako imate ovakve simptome obavezno posetite lekara.

Da biste se zaštitili na prozire svog doma stvaite mrežice koje neće dozvoliti komarcima da ulete. Takođe, možete koristiti i hemijska sredstva protiv komaraca, poput onih koja se uključuju u struju, ili se u vidu spreja prskaju u prostorijama u kojima postoji mogućnost da se nađu komarci.

Komarci su najaktivniji u zoru i sumrak, pa je najbolje da u to doba ne izlazite napolje, ili da se zaštite preparatima koji se nanose na kožu i štite od uboda. Virus prenosi i tigrasti i običan komarac.

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Opra Vinfri
Opa Vinfri dobila izvinjenje od Švajcarske turističe komore

  Švajcarski zvaničnici su se izvinili američkoj televizijskoj zvezdi Opri Vinfri, koja je izjavila da je bila "žrtva rasizma" tokom...

Close