Lek protiv rasizma?

Lifestyle, Zdravlje — By on March 10, 2012 5:14 pm

 

Ako pijete lekove za snižavanje pritiska, ili ublažavanje psihofizičke napetosti, možda ćete imati i manje rasističkih stavova.

Rasizam će možda biti prošlost, zahvaljujući “moralnom” leku. Za ovo neobično otkriće zaslužni su istraživači sa univerziteta Oksford u Velikoj Britaniji koji su analizirali efekte propranolola, leka koji se koristi u lečenju hipertenzije, migrene i anksioznih stanja.

Sastojci propranolola blokiraju periferni nervni sistem i deo mozga koji učestvuje u ispoljavanju emotivnih reakcija, poznat kao amigdala.

Ovi ambiciozni naučnici tvrde da je rasizam izlečiv i veruju da su na tragu formuli leka koji bi kod ljudi smanjivao rasističke nagone.

Njihovo istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca bele rase od kojih je polovina dobila propranolol, a druga placebo, da bi nakon dva sata svi bili podvrgnuti testu kojim su ispitivane njihove podsvesne, spontane rasističke predrasude.

Silvija Terbek, vođa istraživanja, objasnila je da rezultati njihovog istraživanja nude nove dokaze o procesima u mozgu koji mogu biti od značajnog etičkog interesa.

 

Tags: , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Pogača sa tzatziki nadevom
Pogača sa tzatziki nadevom

  Potrebno: 2 čaše jogurta 5 čena belog luka kašika soli kašika maslinovog ulja krastavac pogača (400 gr) Priprema: Beli...

Close