Anoreksija dovodi do ozbiljnog oštećenja vida

Lifestyle, Zdravlje — By on July 14, 2012 7:26 pm

 

Novo istraživanje sprovedeno u Grčkoj pokazalo je da teški poremećaj u ishrani poznat pod nazivom anoreksija može da uzrokuje ozbiljna oštećenja vida.

Istraživači su sproveli istraživanje u kojem je učestvovalo 13 žena sa postavljenom dijagnozom anoreksije i 20 zdravih dobrovoljki.

Naučnici su pri tom želeli da ispitaju zdravstveno stanje žute pege, vrlo pigmentovanog dela koji se nalazi blizu središta mrežnjače i koji omogućava da se stvari jasnije vide.

Analiza je pokazala da su žuta pega i nervni završeci koji izlaze iz tog dela oka mnogo tanji kod žena koje boluju od anoreksije nego kod žena koje nemaju ovaj poremećaj ishrane.
Žene koje su imale postavljenu dijagnozu anoreksije imale su i slabiju električnu aktivnost u oku, zbog čega su slabije mogle da procesuiraju slike.

U članku objavljenom u stručnom časopisu “British Journal of Ophtalmology” autori istraživanja su istakli da je vid “često pogođen” kod ljudi koji boluju od anoreksije.

Anoreksija se najčešće javlja kod devojaka starosti od 12 do 25 godina, a smatra se da je ovim teškim poremećajem ishrane u kome se gubi apetit pogođeno oko jedan odsto adolescentkinja.

(Tanjug)

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Majkl Dankan
Glumac Majkl Klark Dankan imao srčani udar

  Glumac Majkl Klark Dankan iz filma ''Zelena milja'' imao je srčani udar i završio je u bolnici, ali njegovo...

Close