Danas je Sretenje-U Srbiji trostruki praznik

Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on February 15, 2010 11:57 am
Đorđe Petrović Karađorđe

Đorđe Petrović Karađorđe

Sretenje predstavlja trostruki praznik, slave ga Srpska pravoslavna crkva, Srbija slavi Dan državnosti, a ovo je i Dan Vojske Srbije.

Centralna manifestacija počela je jutros u Orašcu kod Aranđelovca. Tradiconalnom odavanju državnih i vojnih počasti i pomenu ustanicima Prvog srpskog ustanka, koji je služio episkop šumadijski Jovan, prisustvuju građani, sveštenstvo, predstavnici Vojske i državni zvaničnici.

Predsednik Srbije Boris Tadić položiće venac povodom Dana državnosti na spomenik Neznanog junaka. U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli, u 12.30 časova biće održana tradicionalna ceremonija odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja lovorovih venaca na sarkofag vožda Karađorđa.

Sretenje je za Dan državnosti Srbije proglašeno 10. jula 2001. godine u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak – borba za oslobođanje od viševekovnog robovanja pod Otomanskim carstvom.

Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije – Sretenjski ustav.

Sretenje se kao Dan Vojske Srbije obeležava od 2007. godine, po odluci koju je krajem 2006. godine potpisao predsednik Republike Boris Tadić.

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Dan zaljubljenih…Valentine’s Day…

Zvrrrrrrrr...Zvrrrrrrr...Buđenje! Došao je i taj dan. Da, da...Dan zaljubljenih...So romantic! Nisam ni primetila da sam sinoć mahinalno obukla crvenu pidžamu,...

Close